Welkom bij Wimdows on the World, mijn uit- en thuispagina
14 juni 2011 - Voortaan vindt u mijn datavisexperimenten hier...

juni 2011 - Ineens heb ik weer een goede reden om iets aan deze site te doen. Ik heb me de laatste maanden namelijk gestort op datavisualisatie. Meer in het bijzonder ben ik Protovis en D3 aan het leren, twee JavaScript libraries ontwikkeld door Mike Bostock en zijn collega's aan Stanford University. Het is mijn bedoeling om zo snel mogelijk aan de slag te gaan als freelance datavisualisator. Mijn doel is simpel: mooie interactieve datavisualisaties maken van allerlei soorten data, met name voor online media, maar ook voor andere doeleinden (onderwijs, voorlichting, enzovoort).
Om Protovis en D3 te leren heb ik me vergrepen aan de eerste de beste dataset die ik kon vinden: de resultaten van de ladderbouldercompetitie van Klimmuur Centraal in Amsterdam. Hier is een Protovis-grafiek, van de resultaten sinds maart vorig jaar; hier is een iets eenvoudiger D3-grafiek van dezelfde gegevens. Uiteraard zijn het works-in-progress en nog lang niet af.
Neem vooral contact met me op als u denkt mijn vaardigheden te kunnen inzetten...
Oh ja, er is wel één stevige disclaimer vereist: Protovis en D3 werken niet in oudere browsers (lees: alle tot dusver verschenen versies van IE), ze werken prima in alle nieuwere browsers (FireFox, Safari, Chrome, enzovoort).

07 december 2010 - Trouwe bezoekers weten dat de Foto van de Dag nog altijd niet aflaat. En misschien heeft u zelfs al gezien dat mijn RSS feed een erg handige manier is om de bij te blijven met wat er hier op de site gebeurt. Onlangs heb ik ontdekt dat de RSS hub in mijn Windows Mobile telefoon het ook erg goed doet. Het mooie is dat de foto's vanzelf worden aangepast aan het scherm van de telefoon. (RSS hub is her en der als freeware te downloaden en er zijn ook andere RSS readers. Volgens mij werkt het ook op iPhones en Android-telefoons.)
Probeer het eens, zou ik zeggen.

12 mei 2010 - Een serie die u nog van mij te goed had is online: portretten uit Zambia. De foto's zijn gemaakt voor het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (Niza) en ze zijn opgenomen in het internationale ActionAid fotoarchief.

bouldering wall in the Watergraafsmeer
10 mei 2010 - Amsterdam heeft een bouldermuurtje. Nou ja, bijna dan. Het muurtje, dat deel uitmaakt van een speeltuin in de Watergraafsmeer wordt 19 mei officieel geopend. Dat heeft mij er natuurlijk niet van weerhouden om alvast eens te gaan kijken. Het is een prima muurtje voor een dagje uit met een stelletje bouldervrienden. En voor wie er in de buurt woont, is het een prima trainingsmuurtje. De overhang is prima en er zit voldoende variatie in de grepen en andere features om er niet al te snel uitgekeken te raken op dit muurtje. Kortom: ik zie jullie daar!

03 februari 2010 - Deze site lijdt her en der aan de linkentering: een deel van de doorverwijzingen eindigt in een "Page not found". Soms komt het doordat een site waar ik ooit naar linkte niet meer bestaat. Vaker nog doordat ik eigen foto's nog niet heb geplaatst. Excuses daarvoor. Er wordt aan gewerkt (lees: het is tijd voor een grote schoonmaak in de fotoseries!).
En ik wilde natuurlijk het woord linkentering op het net geïntroduceerd hebben. Gisteren verzonnen. Ik ga dadelijk googelen of het niet al bestaat...
Naschrift: Volgens Google is linkentering pas één keer eerder op het net gebruikt, en wel door mijzelf. Voor het overige levert het alleen Engelse resultaten op: link entering in plaats van linken tering.

06 januari 2010 - Zo, daar is ie dan, nummer 2.500. En weer heb ik er niet de ruchtbaarheid aan gegeven die mijn foto's misschien verdienen. Valse bescheidenheid en faalangst natuurlijk. Maar toch vooral ook de vrees dat er iets wezenlijks verandert als er te veel mensen zouden komen kijken - als ik me bekeken voelde.
Enfin, geniet van de foto! Het is Number One Child geworden. Iets bewogen want weinig licht, maar wel eerlijk en maar een klein beetje ge-Photoshopt.
05 januari 2010 - De beste wensen natuurlijk nog voor alle bezoekers. Morgen publiceer ik Foto van de Dag nummer 2500. Da's zeven jaar aan fotografie. Ga maar kijken...
22 december 2009 - Nog twee weken en de 2.500ste Foto van de Dag is te zien op deze site.
23 september 2009 - Zojuist heb ik een nieuwe fotoserie online gezet: Fietsen in Zambia. Ik maakte deze foto´s eind juli tijdens een reis naar Zambia in opdracht van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (Niza). Wat al snel opvalt in het zuid Afrikaanse land, is dat er zoveel gefietst wordt. En dat ziet de Nederlander natuurlijk graag.
De foto´s zijn beschikbaar voor publicatie in andere media. Neem voor de voorwaarden contact met me op.
30 juli 2009 - Net terug van een week werken in Zambia. Partner Liz was die kant op uitgezonden door Niza/ActionAid om een aantal vrouwen op het platteland te interviewen over levensonderhoud, landrechten en mate van emancipatie. Mijn taak om daar wat foto's bij te maken. Het is een memorabele reis geworden. En de speciaal aangeschafte nieuwe camera heeft geleverd waarvoor ie was gekocht. Er zitten een paar mooie beelden tussen.
Een deel van de resultaten publiceer ik natuurlijk binnenkort op deze site (zoals, uiteraard, de Foto's van de Dag). Blijven kijken, dus...

17 juli 2009 - Historische dag! Vandaag de eerste FvdD geplaatst die ik heb gemaakt met de nieuwe camera. Nee, niet de Olympus E-p1 - die was me toch te duur en te gadgety. Het is een Panasonic G1 geworden. Een piepkleine, uiterst goed geoutilleerde micro four thirds-camera voor niet al te veel geld (Panasonic geeft fikse kortingen deze maanden). De G1 is meer een werkpaard dan een accessoire; en lijkt daarmee meer op m'n C8080 dan de E-p1. Deel van de doorslag werd gegeven door de zoeker op de G1 (die op de E-p1 ontbreekt). De G1 heeft de beste en grootste elektronische zoeker ooit - groter zelfs dan de zoekers van de meeste instapspiegelreflexen. En dat is best fijn. Ook fijn is dat ik nu eindelijk een flitsendsnelle autofocus heb. De Olympus C8080 heeft een geweldige lens en een knappe sensor, maar de autofocus is genant langzaam. De G1 blijft wat de standaardlens betreft achter bij de C8080, maar de sensor van de G1 is veel groter en de snelle bediening en autofocus zijn een verademing. Kortom, we zijn er blij mee en u hoort hier meer van.
Enjoy!

11 juni 2009 - Wimdows is toe aan een nieuwe camera (die hij niet kan betalen). Een kleintje. Liefst met een grote sensor. En die komt er aan. De laatste dagen m'n ogen daarom niet af kunnen houden van 43rumors.com. Het hoeft niet per sé een Olympus te worden, maar vanwege de prima ervaringen met de C8080 komt het merk zeker in aanmerking. Olympus komt binnenkort met de E-p1, een digitale versie van het model Pen uit de jaren vijfig en zestig. Het topmodel, de Pen-F was een half-kleinbeeldcameraatje met verwisselbare lenzen. De elektronische Pen heeft het formaat van een compact, een 4/3-sensor en, inderdaad, verwisselbare lenzen.
Het nieuws lekte al via diverse bronnen de afgelopen weken, Olympus komt volgende week met de grote aankondiging. U gaat hier meer van horen en zien.
Update van 16 juni 2009 - Daar is ie dan... En hier is de DP-review preview.

24 april 2009 - De site had een bijna-doodervaring de afgelopen weken. De trouwe ouwe server (een 866 uit de vorige eeuw) had het begeven. Veel foto's was ik er niet door kwijt, maar het grootste deel van het Foto-van-de-Dag-archief was erdoor off line. En dat past natuurlijk niet bij een serie die zijn betekenis inmiddels vooral ontleend aan continuïteit. Niets hielp. Om van de nood een deugd te maken, heb ik wat meer schijfruimte gehuurd bij mijn provider en de hele zoot daar ondergebracht. Het scheelt hier stroom en gemopper over brandgevaar en de bereikbaarheid is er vast mee gediend. End of an era, dat wel: wimdows.nl draaide al vanaf haar oprichting op die machine en ik zal het toch een beetje missen.
Voor de bezoeker is het natuurlijk alleen maar goed: alle foto's nu nog sneller te bekijken! Enjoy! Foto #2251 komt vandaag online.

06 januari 2009 - Eén van die zeldzame momenten die ik dezer dagen 'over heb' wil ik graag gebruiken om u het allerbeste te wensen voor het komend jaar. Het ziet er niet naar uit dat het een erg gezellig jaar wordt, maar wie weet nemen de gebeurtenissen toch nog een positieve wending.
Ook wil ik u verwelkomen bij wéér een jaar vol foto's. 2008 is een erg druk jaar geworden en het was niet makkelijk om de serie gaande te houden. Mede daardoor hecht ik er nu nóg meer belang aan de Foto van de Dag blijft bestaan. Ergens in april of mei van dit jaar gaat mijn Wimdows on the World zijn zevende jaar in.
Daarmee móet het welhaast het langstlopende fotografische dagboek op het internet zijn. En dat is me nogal wat! (Al heb ik deze bewering niet al te grondig gecheckt. Bewijs ten tegendele kunt u hierheen mailen.
En blijven kijken, hoor!

...
 

Meer berichten? Kijk in het archief via het mapje rechtsonder...