klik voor meer gezinskiekjes...
De fotografiepaginanog een foto...

16 augustus 2008 - Een verbouwing en verhuizing ten spijt is ie er dan toch gekomen: de 2.000ste opeenvolgende Foto van de Dag. Het had niet veel gescheeld of ik was op de valreep gestruikeld (er was een dag bij waarop ik maar twee foto's wist te maken in plaats van de gebruikelijke dertig of daaromtrent), maar ze staan er. Dagelijks foto's publiceren is tegenwoordig niet zo uitzonderlijk meer als toen ik er een jaar of vijf geleden mee begon, dat zie ik onder ogen. Vohouden is dat wel. En ik koester de hoop dat ik in vijf jaar iets heb bijgeleerd en dat de foto's zelf wel uitzonderlijk zijn. En is de 2.000ste uitzonderljker dan de rest? Nee, maar het is wel een typische wimdowsfoto geworden - toevallig.
Tijd voor een feestje hebben we helaas niet. Maar om het toch een beetje te vieren, is hier de tweeduizendste op groot formaat... Om af te drukken ofzo.

06 juni 2008 - Twee macrofoto's op rij?! Doet iemand het soms rustig aan de laatste tijd? Ter compensatie, met name voor de Lara-fans, een portret van onze dochter, wat groter dan normaal en in zwart/wit - hier is ie.
11 mei 2008 - Meer toevalligheid in beeld! De foto van vandaag werd gemaakt tijdens mijn sprong over een sloot. Geheel en al per ongeluk en onbedoeld, terwijl de camera om m'n nek hing. Fotografie is echt een makkie!

09 mei 2008 - Gisteren zag ik op Canvas een aardige documentarie over de vroege historie van de fotografie. Daarin kwam ook de grote rol van het toeval in de fotografie ter sprake. Een van de geïnterviewden merkte op dat er in de schilderkunst geen enkel meesterwerk aan het toeval te danken is, maar in de fotografie des te meer. In de kunstfotografie lag het natuurlijk anders, maar snapshots, sportfoto's, journalistieke foto's, politiefoto's, wetenschappelijke opnamen en noemt u ze maar op danken hun schoonheid meer aan toeval dan aan kunde van de fotograaf, zo was de heersende opvatting. 'Of all the arts, photography is the easiest to master', zo sprak een van de deskundigen zichzelf tegen. Het was eigenlijk alsof de camera het werk deed, wist een ander kunstslimmerikje.
Ja hoor, en het racket slaat zelf de bal, het zijn de voetbalschoenen die de kruising vinden, en het is de polsstok die over de lat gaat.
Ter overpeinzing mijn foto van vandaag: #1901. Genomen vanaf de fiets in volle vaart, met de camera achteruitwijzend onder zadelhoogte gehouden. Uiteraard zonder door de zoeker of op het schermpje te kijken. Rechtgezet in Photoshop en op de site gekwakt.
Knappe camera heb ik, hè.

Meer 'fietsfoto's' vindt u onder andere op: 7 en 3 mei en op 23, 21 en 14 april. Verder terug staan er nog veel meer. Het is een boel toeval bij elkaar! Kunt u ze allemaal vinden?

08 mei 2008 - Vandaag publiceer ik de 1900ste foto. Dan zijn er dus nog 100 te gaan voor het zoniet magische dan toch mooi ronde getal van 2000 wordt bereikt. Hoewel ik in het begin nog wel eens een dag oversloeg, en zelfs wel eens de zonde beging een foto van een dag eerder te gebruiken als dat zo uitkwam, denk ik toch aldoende iets gepresteerd te hebben (als u het langer doet, hoor ik dat graag). Toen ik eraan begon, was mijn doel een discopline te vinden die zou maken dat ik leerde fotograferen. Inmiddels is de discipline niet langer doel, maar middel. Geheel overeenkomstig Robert Fripp's stelling op de hoes van de King Crimson lp Discipline: "Discipline is never an end in itself, only a means to an end."

De kalenderfunctie van mijn rekenmachine zegt dat het heugelijk feit zich half augustus (de 16de) zal voordoen. Mooi dat dat bijna samenvalt met mijn verjaardag en onze verhuizing naar een ander deel van Amsterdam. Trouwe(!) wimdows-bezoekers kunnen zich uiteraard aanmelden voor het aanpalende feest op 16 augustus. Wie al langer dan vijf jaar aaneen dagelijks fotoblogt mag ook komen.

18 maart 2008 - Ik heb wat portretten toegevoegd aan de Two Townships-serie. Het kan zijn dat ie daardoor wat lang is geworden, maar ik vond het beter om de mensen in hun context te houden - daarbij is de serie ook bij deze lengte nog altijd het bekijken waard. Hier zijn de foto's in een Flash presentatie.
13 maart 2008 - Tijdens ons bezoek aan Zuid-Afrika hebben we een paar dagen doorgebracht in townships bij Rustenburg (Luka) en in Limpopo (Smash Block). We wilden een indruk krijgen van het leven van de mijnwerkers die hier gevestigd zijn. Deze mensen vervuilen hun eigen omgeving om platina en andere zware metalen uit de grond te halen waarmee wij hier ónze omgeving schoon proberen te houden: het platina wordt onder andere gebruikt in de katalysator van uw auto. Het gegraaf levert enorme winsten op voor de betrokken bedrijven en hun aandeelhouders. Slechts een klein deel van de opbrengsten komt ten goede van de gemeenschappen op wiens land de mijnen zijn gevestigd. Hopelijk geven deze foto's enige indruk van wat wij gezien hebben.
De enige mijnen waarbij het anders zou toegaan, zijn die van de Royal Nation of Bafokeng, een volk dat met succes aanspraak heeft weten te maken op het land waaronder de platina zich bevindt en daarmee op een aanzienlijk deel van de opbrengsten. Op veel plaatsen zijn de Bafokeng en hun zelfaangestelde koning samenwerkingen aangegaan met grote mijnbouwers als AngloPlat. In hoeverre deze platinawinsten ten goede komen van de bevolking durven wij niet te zeggen.

26 februari 2008 - Eind januari (de dertigste) bestond deze site vijf jaar. Al snel na de oprichting begon ik foto's te publiceren en niet zo heel veel later deed ik dat op dagelijkse basis. Dat betekent dat ook de Foto van Dag rond deze tijd z'n eerste, geheel onverwachte, lustrum beleefd! Wat begon als een zelfopgelegde discipline om beter te leren fotograferen, werd mijn venster op het leven in Amsterdam(-Oost) en vervolgens ook uw venster op mijn privéleven en mijn gezinsleven.
Op het gevaar af dat ik in herhalingen zal vallen, wil ik toch proberen er nog eens vijf jaar aan vast te plakken. Elke dag een foto publiceren is inherent gewoontevormend, en enigszins verslavend is het ook. Bovendien denk ik dat de serie alleen maar waardevoller wordt naarmate hij langer loopt.
Blijven kijken dus!
De trouwe kijkers wil ik alvast hartelijk bedanken voor hun blijvende aandacht. En met een feestje wacht ik nog even tot de 2.000ste foto - dat komt qua weer vast beter uit!

12 februari 2008 - De foto van de dag-serie is aangevuld met de Zuid-Afrikaanse aanwinsten. Meer series en toevoegingen volgen! Klik hier voor dezelfde serie in een Flash-slideshow.
11 februari 2008 - De tweede serie uit Zuid-Afrika mag online. In plaats van steeds te moeten bepalen of een foto van de Lara die van de dag zou worden, heb ik van elke dag van ons verblijf minstens één Lara-foto geselecteerd. Het is Lara's Suid-Afrikaanse dagboekie. Voor alle oma's en opa's en ooms en tantes andere die-hard Lara-fans. Klik hier. Klik hier voor dezelfde serie in een Flash-slideshow.

07 februari 2008 - Zo, hoogste tijd voor een levensteken! We zijn natuurlijk alweer een paar dagen terug uit Zuid-Afrika, maar de verwerking van de foto's heeft nogal wat voeten in de aarde. Daardoor moet de foto van de dag even on hold. De foto's zijn er wel, ik moet ze alleen nog online zetten.
Deze keer wil ik er nu eens voor zorgen dat niet alle moois blijft liggen (ik heb nog massa's uit te zoeken foto's van m'n reizen naar Mexico en India); daarom zoek ik eerst alle goede foto's eruit, vóór ik de FvdD kies.

Maar ik wil natuurlijk ook niet dat de vaste bezoekers van wimdows.nl zich zorgen maken. Vandaar dat ik vandaag alvast een serietje online zet. Je zou het van een oprechte atheïst niet verwachten, maar ik was bij een mooie kerkdienst, in een klein Zuid-Afrikaans dorpje waarvan ik de naam nog even moet navragen.
Hier is de fotografische weerslag. Klik hier voor dezelfde serie in een Flash-slideshow.

07 november 2007 - Het hoeft niet altijd digitaal te zijn! The Polaroid Kidd maakt zijn foto's met, inderdaad, die direct-klaar-camera's van weleer (en digitaliseert ze vervolgens voor het web, uiteraard).
Mooie kleuren zijn dat toch! Is daar geen Photoshop-plugin voor? Geen Photoshop-plugin is er in elk geval voor the Kidds onderwerp: zijn eigen vriendenkring, sociale outcasts van de Amerikaanse maatschappij, 21-ste-eeuwse hobo's. De crisisjaren revisited. Hier een interview met Mike Brodi a.k.a. the Kidd.

05 november 2007 - Op de fotografieblog van Jan Edward verscheen onlangs een aanklacht van Viktor Frölke tegen de digitale fotografie. Digitaal heeft volgens hem de "de lol" aan het fotograferen "verpest". Om zijn punt kracht bij te zetten, stapelt Frölke vervolgens vooroordeel op vooroordeel en misverstand op misverstand, aldoende blijk gevend van een danige onkunde en ongeïnformeerdheid aangaande fotografie in het algemeen en digitale fotografie in het bijzonder.

Laat ik om te beginnen een standpunt innemen: als iemand die vindt dat de fotografie pas écht leuk werd met de intrede van de digitale techniek, beschouw ik mezelf in dezen als een uiterste tegenpool van de Frölke. Hoewel ik nog wel eens een diarolletje in een oud meetzoekertje draai, werk ik eigenlijk alleen met digitale camera's en dan uitsluitend met compactcamera's - momenteel is dat de Ricoh GX100, met een elektronisch zoekertje dat ik veelvuldig gebruik.
Waarmee ik meteen ben aangeland bij het eerste misverstand. Niemand zou nog door een zoeker kijken tegenwoordig, vanwege de schermpjes achterop, zo meent Frölke. Het toch aanzienlijke marktaandeel van (hi-end) digitale compactcamera's dat is uitgerust met elektronische zoekers en het ook al niet te verwaarlozen bestand aan amateurfotografen dat de afgelopen twee jaar de digitale compact heeft verruild voor een digitale spiegelreflex en dat dus weer gewoon door een ouderwetse prismazoeker kijkt, ziet hij daarbij maar even over het hoofd. En als Frölke het in dezelfde zin heeft over een "irritant" trage "laptime" bij het indrukken van de ontspanner, dan bedoelt hij, naar ik aanneem, niet dat de camera trage rondjes rijdt, maar dat hij last heeft van lag, Engels voor 'vertraging' of 'achterblijven'.

Maar dit zijn bijzaken. Veel belangrijker is dat Frölke denkt dat digitale fotografie ons lui maakt - hij zegt weliswaar voor zichzelf te spreken, maar generaliseert in dezelfde adem toch ongegeneerd naar de rest van de populatie. Het is domweg te makkelijk en te goedkoop geworden om een foto te maken, zo meent de duidelijk gedesillussioneerde columnist. Het lijkt een haar te schelen of hij eist dat er een kiekbelasting komt!
En de luiheid strekt zich zelfs verder uit dan alleen de fotografen: ook de geportretteerden kijken nauwelijks nog op, en netjes rechtop zitten als opa Frölke de camera pakt, is er al helemaal niet meer bij. Hoe anders was dat toch aan het begin van de vorige eeuw toen geportretteerd worden nog het riskeren van lijf, leden en zieleheil met zich meebracht.
Minimaal een dagtocht, compleet met meegenomen proviand, was er voor nodig om de dichtstbijzijnde fotografische wonderdoener te bereiken. Hoofden werden in staketsels gesjord ten einde bewegingsonscherpte te voorkomen, glimlachen werden op de gezichten gefixeerd middels arabische gom of touwtjes en haakjes. Zes uur belichtingstijd was geen uitzondering. Om nog maar te zwijgen over het nóg langduriger alchemistisch ritueel dat vervolgens vereist was om het vastgelegde ook daadwerkelijk zichtbaar te maken en te voorkomen dat het onmiddellijk weer vervloog - als de sterrenstand ook maar enigszins ongunstig was, kon daar maanden overheen gaan. Bij thuiskomst wachtte de dappere geportretteerden een onthaal met erebogen, fanfare en dorpskrantverslaggever. De dienstdoende priester zond gebeden naar de lokale godheid om te verzekeren dat de zielen van de geportretteerden toch vooral niet gestolen zouden blijken. En alvorens het vervaardigde portret mocht pronken boven de huiselijke schouw of in familiealbum, werd het uiteraard eerst drie maanden tentoongesteld in het gemeentehuis. Voorwaar de gloriedagen der fotografie. Toen wisten de mensen een foto nog op waarde te schatten en een fotograaf was een meneer voor wie je de pet afnam en naar de klompen staarde. Nee, luie fotografie dat had je toen nog niet.
Helaas, die dagen zijn lang vervlogen. De gevoelige glasplaat werd vervangen door steeds gevoeliger films; al gauw konden mensen in de beweging worden geschoten. En camera's - o gruwel! - die werden betaalbaar en draagbaar voor iedereen.
Dat kon natuurlijk maar één kant op: bergafwaarts! Sinds de eerste helft van de twingtigste eeuw is de kwaliteit van foto's eigenlijk alleen maar afgenomen. De resolutie van die oude glasplaten is nooit meer geëvenaard, laat staan overstegen.

Als we Frölke moeten geloven, dan is het aantal foto's dat we maken een van de belangrijkste oorzaken van deze teloorgang. Want de correlatie is toch overduidelijk: des te meer de amateur er maakt, des te slechter de foto's. Frölke gaat zichzelf maar eens na: wel 3.024 foto's staan er op z'n computer, het resultaat van tien jaar digitale veel-fotografie. Hij kijkt er bijna nooit meer naar. En afdrukken is er al helemaal niet bij, want dan zie je pas echt hoe lelijk zijn digitale foto's zijn.

Om te beginnen: 3.024?! Dat moet veel zijn?! Geen wonder dat Frölke niks produceert wat het terugkijken waard is! In analoge taal is dat nog geen honderd rolletjes.
De afgelopen vier (bijna vijf) jaar publiceerde ik hier dagelijks een Foto van de Dag (in het begin sloeg ik nog weleens een dag over of greep ik nog wel eens terug naar eerder gemaakte foto's, maar na een maand of wat inwerken gebeurde dat niet meer). Dat is bij elkaar al meer dan 1.700 gepubliceerde foto's. (Corrigeert u me gerust, maar ik denk hiermee een van de eerste en zeker een van de meest consistente fotobloggers ter wereld te zijn.) Een check op de harde schijf leert dat ik sinds de aanschaf van mijn eerste digitale compact (de Leica Digilux I) eind 2002 iets meer dan 100.000 foto's heb gemaakt. En, Frölke heeft gelijk, het meeste daarvan is bagger, drie keer niks (zeker in het begin). Maar ik heb altijd begrepen dat dat niet intrinsiek is aan digtiale fotografie, maar aan fotografie in het algemeen.
Net als het enorme leger aan beroepsfotografen dat deze planeet herbergt, heb ik er een gewoonte van gemaakt veel foto's te maken in de hoop dat die ene echt mooie er tussen zit. Vraag het een serieuze fotograaf: voor elke geslaagde opname maak je minstens duizend klungelwerkjes. Een van de eerste dingen die je leert op fotoschool of -cursus, is dat je zuinigheid met film allesbehalve een deugd is. Als veel-fotograferen al tot luiheid leidt, dan is dat in elk geval een soort professionele luiheid.
Daarbij zij dan nog aangetekend dat ik toch nog enigszins geloof in beslissende momenten en dat ik dus één foto per keer maak. Ik zie liever af van het gebruik van de onder professionals zo immens populaire mitrailleurstand, die meerdere opnamen per seconde mogelijk maakt, want dat is toch een beetje alsof je een film maakt om er later de beste beeldjes uit te knippen.

Met de digitale revolutie heb ook ik tegenwoordig de luxe om te fotograferen naar believen, en telkens heb ik de ook luxe van directe feedback op mijn handelen. En ook dat laatste is Frölke een gruwel. Vroeger moest je wachten: tot het rolletje eindelijk vol was (want we fotografeerden op z'n Zeeuws, natuurlijk) en tot een en ander ontwikkeld en afgedrukt was. De doorsnee amateurfotograaf wachtte maanden zo niet jaren op de resultaten van zijn kiekerij. Misschien heeft Frölke dit ervaren als karaktervormend, leerzaam is zulks echter niet. De psychologie brengt ons het inzicht dat juist directe feedback op ons handelen ons iets bijbrengt. (Tegenwoordig bewaar ik het feedback moment overigens doorgaans voor thuis. Technisch zijn de opnamen toch wel goed, zo weet ik inmiddels en overdoen is er toch niet bij, omdat de gefotografeerde situatie doorgaans direct alweer tot het verleden behoort en er geen mogelijkheid is tot herstel of herhaling.)

Ik durf met een gerust hart te beweren dat ik van al dat veel-fotograferen een betere fotograaf ben geworden en dat de mogelijkheid om direct terug te kijken en de foto, na het wijzigigen van de camera-instellingen daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld. Als ik er iets níet van geworden ben, dan is het fotografisch lui. Integendeel. Dagelijks besteed ik minstens een uur aan maken, bewerken en publiceren van foto's - en nu voel ik me ook nog geroepen om flink wat uren te besteden aan een stukje over fotograferen.
Eigenlijk weet ik niet waarom ik zoveel woorden vuil maak aan Frölkes hypothese (het zal wel geldingsdrang wezen), want uiteindelijk is het toch een beetje alsof Frölke beweert dat je van gitaarspelen lui wordt, omdat je zoveel liedjes kunt spelen als je wilt en omdat je er direct naar kunt luisteren.

Een bezoek aan Flickr leert dat er inmiddels veel meer amateurs zijn die profiteren van en zich laten inspireren door de mogelijkheid oneindig veel foto's te maken. er zeer veel goed werk gemaakt wordt. En mensen leren snel! Kennelijk
En dat brengt me bij Frölke's tweede oorzaak van de ondergang van de fotografie: het gemakkelijk uitwisselen, en de inflatie van het beeld die hiermee gepaard gaat.
Er zijn tegenwoordig meer fotografen dan ooit die meer foto's maken dan ooit tevoren. Hij spreekt ook van een "junkificatie" van de privécultuur, waar ik juist zie dat Wat een elitair idee nu toch weer! Emancipatie, zal die bedoelen! Een gigantische emancipatieslag, lijkt mij.
En ze wisselen meer uit dan ooit. En daar ligt volgens Frölke de andere oorzaak van de malaise. Het kost niks meer (op de keper beschouwd niet waar) om de foto's te delen. Een enorme inflatie is ons deel. We kijken niet eens meer naar elkaars vakantiefoto's. Klopt dar val je mensen ook niet mee lastig. En je komt er gewoon niet meer mee tegenwoordig.
Waarom delen we de vakantiefoto's niet meer? Omdat het allemaal dezelfde foto's zijn van dezelfde onderwerpen. Vroeger was Spanje nog een avontuur waarover je verhaalde met lichtbeelden omdat er die avond op beide zenders niets te zien was. Een minderheid deed het. Dáárom wilde je het zien: omdat het onderwerp bijzonder was. De foto's waren natuurlijk precies dezelfde kiekjes van dezelfde onderwerpen: op de keper beschouwd alleen interessant voor familie en vrienden.

Dat deze geportretteerden in de tussenstijd hun vrees en respect voor camera en fotograaf zijn kwijtgeraakt en niet langer poseren met de flair van Nederlandse acteurs, maar zich juist ongedwongen en naturel door het beeld fladderen, zal ook niet zo kwalijk zijn als Frölke ons wil doen geloven.

Over Frölkes klacht dat digitale fotografie inherent een hardere en koudere beeldkwaliteit zou opleveren, wil ik kort zijn. Frölke moest maar eens rondkijken op deze site om te zien of er niet toch ergens wat warmte te vinden is, Ik hoop toch van wel. Frölkes afkeer is een kwestie van smaak en het niets moeten hebben van de digitale nieuwlichterij. De Vereniging ter Bevordering van de Belangen van het Fresco heeft het afgelegd tegen prutserig kleine boekprentjes. De lp heeft het afgelegd tegen de cd en die weer tegen dragerloze digitale muziek. Zo zal het ook gaan met de fotografie. Als de rest van de wereld het wel mooi vind, dan staat Frölke alleen.
In werkelijkheid is er natuurlijk ook helemaal geen grond voor zo'n generalistische uitspraak. Er zijn veel verschillende sensoren, lenzen en vooral ook fotografen in deze wereld en het is natuurlijk van den gekken om te beweren dat al die fotografen met al die verschillende digitale camera's harde, koude foto's produceren.
Het is trouwens niet eens van zo heel groot belang hoe de afdrukken van digitale foto's eruit zien. Digitale foto's worden voornamelijk verspreid via andere media dan papier en worden bekeken op elektronische schermpjes (telefoons en organizers) en schermen (computermonitoren en televisies); hoe ze daar op overkomen is veel belangrijker.

Dan nog even over die door Frölke aangehaalde Susan Sontag-oneliner uit haar, bij vlagen al te psychoanalytische, On Photography: "Fotografie maakt van iedereen een toerist in andermans realiteit, en uiteindelijk in die van hemzelf" en Frölkes eigen recapitulatie van deze bewering: "Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om welke realiteit dan ook zonder toerisme tegemoet te treden."
Het kan zijn dat Frölke hier zijn vinger probeert te verhuizen van de ontspanner naar de pols van de tijdgeest. Maar hij geeft toch vooral blijk van een persoonlijk psychishe malaise. Kennelijk voelt hij zich vervreemd van de hem omringende wereld en misschien plaagt hem zelfs een vervlakt affect. Dat is vervelend, maar we hebben het allemaal wel eens en het vereist alleen dan een bezoek aan psycholoog of psychiater als het hinderlijk wordt voor de persoon en zijn omgeving.
Is het in de 21ste eeuw niet juist zo dat het steeds moeilijker wordt om je waar dan ook een toerist, een halfslachtig betrokkene op doorreis, te wanen? Is het niet juist zo dat we in ons werelddorp meer en meer leren inzien dat onze biologie en levens zeer intiem vervlochten zijn en dat we eigenlijk overal op de wereld op familiebezoek zijn? En als fotograferen zo goedkoop wordt dat er een einde komt aan het eenrichtingsverkeer en de attracties ons terug gaan kieken, dan hebben we daar toch ook iets mee gewonnen.

Conclusie? Digitale fotografie is de voortzetting van fotografie met andere middelen. Voor sommige biedt dat nieuwe mogelijkheden en uitingsvormen. Voor anderen is het the end of an era en een reden om bij de pakken neer te zitten. De lol is niet van het fotografen. Fotografie is juist weer helemaal fun door digitaal!
En meneer Frölke? Ja, die heeft gewoon de slag gemist.

16 oktober 2007 - De foto van deze datum krijgt tekst en uitleg. Laat ik om te beginnen uitleggen dat de foto van vandaag altijd gisteren is gemaakt. Ik schuif de datum een dag naar voren op. Daar ben ik destijds mee begonnen uit overwegingen van actualiteit, want wie wil er nou de foto van gisteren zien?, zo ging mijn redenering. Tegenwoordig weet ik beter - het is toch een beetje geschiedvervalsing - maar ik zit er aan vast.
De foto van vandaag is dus gisteren gemaakt, een paar uur ná dat mijn dierbare dochter haar dierbare duim in mijn oog had geboord om aldoende een krasje aan te brengen in het hoornvlies - van mijn fotooog!
Dat was behelpen, zeg! Inmiddels zie ik alweer wat minder dubbel en vaag als die foto is en het traant ook niet meer zo, maar ik zat daarstraks toch wel heel schuins naar het beeld te turen bij het publiceren van twee foto's van de dag. Voor straf heb ik Lara op de foto van vandaag afgebeeld als de baby from hell die ze af en toe is. Damion is bang van d'r!
Baby's zijn leuk, hoor. Maar d'r zou een veiligheidswaarschuwing op moeten staan,

06 september 2007 - U twijfelt er nog aan of Nederland dreigt te verworden tot een politiestaat? Lees dan even mee op de site van de Amsterdamse Fotografenavond: fotograaf beboet voor te lang op de Dam staan... Als hier geen fundamentele burgerrechten in het geding zijn, dan kunnen we wel zonder grondwet. Geen ruimte is publieker dan de Dam. Wie de aandacht wil hebben, gaat op de Dam staan, zitten, liggen of slapen. Als een Nederlander ergens het recht heeft om te verblijven, dan is het op de Dam.
Een paar jaar geleden zou de diender in kwestie de fotograaf in elk geval eerst even, beleefd, hebben gewezen op de geldende wet of verordening. Tegenwoordig staat er al gauw zo'n blauwe minkukel met een bonnenboekje klaar.

Mijn dunk van Nederlandse rechters is behoorlijk hoog. En ik vertrouw er eigenlijk op dat de fotograaf vrijuit zal gaan. Zoniet, dan zijn we weer iets meer van onze vrijheid kwijt en is Nederland weer een stukje in mijn achting gedaald. Weer iets minder reden om in het buitenland trots te glunderen als de verworvenheden van dit land over tafel gaan. Kom maar op met die zeespiegelstijging: het doet er steeds minder toe.

Naschrift van 07 september - De fotograaf in kwestie heeft inmiddels een website opgezet over deze en andere fascistoïde bejegeningen van fotografen en andere burgers door overheidsdienaren. En op de site van de fotografenavond wordt opgeroepen tot actie en protest op de dag van de rechtszaak (26 oktober aanstaande). En terecht! De maat is nu toch wel zo'n beetje vol, lijkt me.

Overigens gebied de eerlijkheid dat ik toegeef dat ik, in in bijna vijf jaar fotografisch rondstruinen in Amsterdam-Oost, nog nooit op enigerlei wijze ben geïntimideerd door de politie of andere ambtsbekleders. Eén keer zijn twee agenten mij nagefietst om te vragen of ik misschien foto's had gemaakt van bureau Balistraat of aldaar geparkeerde auto's. Hierbij viel geen onvertogen woord. Persoonlijk heb ik dus geen klachten. Dat neemt niet weg dat ik klachten van anderen wel degelijk serieus wil nemen.

04 september 2007 - Er zijn grappige dingen aan de hand in fotoland! Zo is daar mijn recente aankoop, het kleine digitale wondertje van Ricoh, de GX100.
Nog nieuwer is het lachdetectiesysteem van Sony. De bewakingscamera- en surveillancetechnologie had zijn weg al gevonden naar de consumentenmarkt in de vorm van in camera's ingebouwde hoofdherkenners. Het jongste snufje betreft lachherkenning. De Sony T200 en T70 kunnen zo worden afgesteld dat ze alleen afgaan als er gelachen wordt binnen het beeldbereik. Mooi voor de kiekjesmakers onder ons, denk je dan. En je gaat verder met waar je mee bezig was. Maar dan is er altijd wel een elitaire zeikerd te vinden die verbieden of boycotten nodig vindt.
Dat deed mij er aan denken aan die VPRO(?)-reportage over Martin Parr die een expositie samenstelde uit het werk van Ed van der Elsken. Juist de foto's waarop mensen lachten naar de camera en Van der Elsken liet Parr links liggen. Op de foto's van Parr wordt ook zelden gelachen. Ja, je kunt bijna altijd wel lachen óm de mensen op Parr's foto's, maar zelden lach je mét ze. Wie de straatdocumentaires van Van der Elsken kent, weet dat Ed evenveel mét zijn onderwerp lachtte als óm zijn onderwerp. Een opmerkelijk contrast.
Échte fotografen houden kennelijk niet van vrolijke mensen, internationale vakjury's evenmin. Voor mij hoeft het niet, zo'n lachdetector (een module die voorkomt dat ik afdruk als mijn onderwerp de ogen dicht heeft, dat zou ik nou nog eens handig vinden). Maar dat mensen zich er hautain druk over maken, vindt ik eigenlijk abjecter dan de vinding zelf.

02 september 2007 - Alle slideshows hebben momenteel een zwarte achtergrond - html zowel als flash - de foto's steken er toch mooier bij af. Ik vraag me inmiddels wel af of ik de html-versie niet toch stiekem leuker vindt. :)
De jongste camera-aankoop - de Ricoh GX100 - blijkt een gouden greep (ik had er dan ook lang over nagedacht). De mythevorming rond het cameraatje (is het de nieuwe M?!) gaat rap. Benieuwd wat de andere fabrikanten gaan doen.
Belangrijker is dat zich een nieuw esthetiek lijkt te ontwikkelen. De vertrouwde vage achtergronden van weleer beginnen meer en meer te lijken op een later toegevoegd effect, we zijn gewend geraakt aan veel scherptediepte.
Is het tijdperk van de compacts definitief aangebroken? Ik denk van wel. Er is in elk geval geen enkele human interest-fotoklus die ik niet zou kunnen klaren met uitstluitend de GX100 (en hooguit een GRD in de kontzak voor nóg mooier zwart/wit). En ik weet zeker dat er hordes fotografen met een G-serie Canon, een P-serie Nikon, of een topcompact van een van de andere merken zijn die er een soortgelijke overtuiging op nahouden.

09 augustus 2007 - De trouwe bezoeker heeft het al gezien: er zit weer wat beweging in de site. Inmiddels zijn alle fotoseries te zien in flash-presentaties (met een zwarte achtergrond). Voorlopig zal ik de html-versie (met een witte achtergrond) ook blijven bijhouden. Veel tijd om dingen te schrijven heb ik helaas nog altijd niet, maar de foto's blijven komen.
02 augustus 2007 - Nu ook Flashy! Wimdows.nl gaat met de tijd mee. Jawel! Binnenkort zijn al mijn foto's ook te zien in een fancy Flash-presentatie (met een zwart achtergrondje. Hier is alvast een voorproefje. Denk erom: hapert gegarandeert, want ik ben er nog aan aan het knutselen.
15 juli 2007 - na lang wikken en wegen een nieuwe camera aangeschaft: een Ricoh GX100. De foto's vanaf begin juli zijn met deze camera gemaakt. Het is even inregelen, maar de eerste ervaringen zijn veelbelovend.
18 januari 2007 - Wat ik in alle drukte helemaal vergeten was te melden, is dat een van mijn foto's voor Kidweek genomineerd was voor de verkiezing van de Nieuwsfoto van het Jaar. Uiteraard heb ik niet gewonnen (tegen een gorilla met jong kan niemand op natuurlijk), maar ik was zeker blij met de nominatie (door de jeugdige lezers van Kidsweek). Eens kijken of dat dit jaar weer wil lukken.

07 januari 2007 - Er is niets mis met uw toestel. Ik zit gewoon in een zwart/wit-periode. Het werd tijd dat ik eens wat afstand nam van mijn geliefde kleurdimensie. Het is té makkelijk, dat scoren met leuke, lekkere kleurtjes. Ik wilde eens even focussen op vormen, structuren en inhoud, vandaar dat ik mijn geliefde C8080 in de zwart/wit-stand heb gezet.
Zolang het weer zo grauw blijft natuurlijk. Zodra er weer meer licht is, of als ik de kans krijg om naar zonniger oorden af te reizen, dan gaat ie weer op kleur natuurlljk. En struikel ik de komende tijd toch over een mooi kleurmoment, dan zal ik ook niet aarzelen om te zondigen tegen het zelfopgeleigde regime. het moet wel leuk blijven, natuurlijk en bij strengheid is niemand gebaat.
Uiteraard wens ik u het allerbeste voor 2007. Hopelijk vindt u ook in het komende (vijfde) jaar van deze site de weg naar wimdows.nl. Of er veel terecht gaat komen van mijn voornemen om vaker te posten, weet ik niet. Maar ik zal er zeker voor zorgen dat er visueel weer het nodige te beleven valt alhier. Blijven kijken dus!

14 september 2006 - U bent Leica-fan en leest Frans? Dan moet u zeker even hier gaan kijken... Ook als u geen Frans leest kunt u hier de eerste foto's op het net bekijken van de spiksplinternieuwe - digitale - M8. Zo op het eerste gezicht zou ik zeggen dat het bedrijf uit Solms het gaat redden in de digitale vaart der volkeren!

06 augustus 2006 - Daar is ie weer! Alweer een paar dagen terug van een paar weken Frankrijk. De foto's druppelen binnen. Ik hoop snel bij te zijn.
Plannen voor de komende tijd: ontdekt worden en doorbreken!

05 april 2006 - Panoramafoto's zijn leuk en boeiend, maar bewerkelijk en lastig om goed af te werken. Bovendien zou je ze niet moeten knippen en plakken, maar ze met de juiste camera moeten maken (deze of deze bijvoorbeeld).
Toch heb ik dit jaar in Mexico een knip-en-plakpanorama gemaakt dat het daglicht kan verdragen. Op een Bob Ross-achtige manier, dan. Enjoy!
25 februari 2006 - Panasonic heeft een nieuwe camera op de markt gebracht: de L1.

En het is er een waar nog heel veel over gezegd gaat worden in de diverse fotoforums, zoveel is zeker.
De L1 oogt een beetje als een analoge meetzoekercamera, maar is een digitale spiegelreflex. Naar het zich laat aanzien zal de L1 worden geleverd met een lichtsterke Leica zoomlens; de eerste verwisselbare lens die Leica ooit maakte voor een digitale camera. En aangezien de camera aansluit bij de 4/3-standaard, is het ook de eerste Leica-lens ooit voor dat systeem. Dit is ongetwijfeld een mijlpaal voor zowel Leica als de hele 4/3-onderneming, want geen van beide zijn ze tot nog toe erg succesvol in de digitale cameramarkt. De komende twee, drie jaar zijn ongetwijfeld make or break time voor Leica én 4/3.

Hoewel de L1 dezelfde looks heeft als de Panasonic LC1 (de zustercamera van de Leica Digilux 2), is het zeker geen opvolger van die camera. De LC1/D2 is een compact met een kleine sensor, een vaste lens en een electronische zoeker. De L1 is een geheel ander dier: het is een spiegelreflex met een nieuw soort zoekersysteem (dat lijkt op dat van de nieuww Olympus E-330), met een grotere sensor. Net als de E-330, maar anders dan vrijwel alle andere digitale spiegelreflexen, heeft de L1 wel een live view van het sensorsignaal. Panasonic is zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de sensor en voor de centrale beelbewerkingsprocessor van de L1.
Leica heet een reputatie hoog te houden en Panasonic wil met z'n eerste spiegelreflex natuurlijk indruk maken, dus met de beeldkwaliteit moet het haast wel goed zitten, zou je zeggen. Maar Panasonic-sensors staan erom bekend dat ze nogal ruizig zijn. Men is dus érg benieuwd naar hoe het daar dit keer mee gesteld zal zijn. Naar verluid bevat de L1 dezelfde door Panasonic ontwikkelde sensor als de E-330 - misschien valt het mee dit keer.
Of de camera een succes wordt, zal toch vooral afhangen van de prijs. Er is momenteel erg veel moois te koop voor minder dan duizend euro: de Olympus E-330, de Sony R1, de Canon 350D, de Nikon D70, enzovoort, enzovoort. Als fabrikant heb je tegenwoordig een leuk spiegelreflexsetje in dat segment, of je bestaat niet meer. De speculatie wil dat de L1 eerder dubbel zoveel moet gaan kosten. Het valt te hopen dat de ruis onder controle is, dus.

Als de komst van de L1 het einde betekent van de lijn van PanaLeica's alles-in-één top-compactcamera's (met kleinere senoren maar lenzen van superkwaliteit) die was ingezet met de Digilux 1/LC5 en de Digilux 2/LC1, dan zou ik dat jammer vinden. Ik zat eigenlijk toch wel een beetje te hopen op een mooi vervolg.
Voor meer over de L1 kunt u natuurlijk terecht bij the usual supects: dp-review, dc-resources, dp-now, Sam's Digicams en de anderen hebben het persbericht en de plaatjes.

10 februari 2006 - Het naderhand uitzoeken van 32 Foto's van de Dag is geen sinecure en vergt de nodige bezinning. Maar nu is het dan zo ver: de Mexicaanse serie is compleet! Ook dit keer ben ik weer eerlijk te werk gegaan en heb ik echt van elke dag de meest geslaagde of kenmerkende foto gekozen - zoals ik ook hier thuis doe. Hier zijn alle foto's in chronologische volgorde.
Een selectie van de beste foto's, ongeacht de datum, houdt u nog van me te goed.
26 januari 2006 - Inmiddels zijn het 23 Mexicaanse foto's, waaronder een glimp van de meer dan mooie rots waarover we zo'n beetje struikelden tijdens een strandwandeling.
25 januari 2006 - Het schiet op met de Mexicaanse Foto's van de Dag. Hier zijn er 21 (van de 32).
13 januari 2006 - De eerste foto's uit Mexico druppelen binnen. Het kiezen kost weer meer tijd dan het maken. Dag voor dag vul ik het gat van 9 december tot en met 10 januari. Wie het overzichtelijk wil volgen, klikt op deze link voor alleen de Mexico foto's van de dag.
23 november 2005 - Fotografie Star Trek-stijl. Althans zo zou je het kunnen noemen, deze altijd-scherpe plenoptische camera uit Stanford, USA. En je ziet Ren Ng, de bedenker van dit technologisch mirakeltje, al zitten beppen met Wesley Crusher op de brug van de Enterprise.
Als je weet hoe het moet is het eigenlijk ook heel eenvoudig. Net als aan een hond, kun je aan een lichtstraal meestal goed zien of ruiken waar ie geweest is. Een gewone camera kan helaas niets met die informatie, die meet alleen hoeveel licht er is per pixel; die kijkt hoeveel hond er is, zeg maar, en hij registreert of het een rode, een groene of een blauwe hond is. Een plenoptische camera besnuffelt elke lichtstraal wat grondiger en gedraagt zich aldoende als een hele rij traditionele camera's op een rijtje. In analoge termen: de camera gebruikt niet slecht één dia per foto, hij belicht per opname een heel pak op elkaar gestapelde dia's en elk van die dia's is in focus!
De consequentie is dat u na het maken van een foto niet naar huis gaat met een tweedimensionale matrix van beeldpunten (herinnert u zich Ministeck nog?) en zelfs niet met een driedimensionale (zoals bij de huidige digitale camera's), maar met een vierdimensionale. En dat betekent dat u thuis in in Photoshop kunt bepalen wat scherp moet zijn en wat niet. Binnen tien jaar redelijk betaalbaar in de winkel, zou ik gokken.
"Captain, I re-alined the sensor grid, so I could put the put data through a harmonic Fourier analysis and extract a 4d spatial-focal representation of the scene." "Thank you, Data. On screen!" "And might I add, I find them very nice holiday snaps, Captain."
De sleutel tot dit alles is een Fourier-analyse, ongetwijfeld een van de handigste wiskundige foefjes ooit ontdekt en niets meer of minder dan een pijler onder onze huidige van IT doordrenkte wereld. En maakt u zich geen zorgen als u de theorie niet begrijpt, ook uw oren en hersenen gebruiken aan de lopende band Fourier-analyses voor het ontrekken van informatie aan, bijvoorbeeld, de trillingen van de lucht om u heen. Het gaat u dus in elk geval niet geheel boven de pet.
07 november 2005 - Op 17 oktober berichtte ik u dat een van mijn foto's was genomineerd voor een portfoliowedstrijd van DigitalOutback. De uitslag daarvan is inmiddels bekend, en ik kan u vertellen dat ik - ook zonder massaal inschakelen van familie, vrienden en kennissen - in de uiteindelijke Top 5 terecht ben gekomen.
Enigszins gevleid voel ik me vooral door het feit dat mijn foto de enige in de Top 5 is die met een digitale compactcamera werd gemaakt; alle overige prijswinnaars gebruikten digitale spiegelreflexen.
27 oktober 2005 - Een van de leuke bijkomstigheden van het eens in de zoveel tijd grondig bijstellen van je loopbaandoelen, is dat er daardoor weer zoveel te verkennen en ontdekken valt.
Neem het werk van de fotograaf Nobuyoshi Araki... Ik struikelde vandaag over deze Japanner doordat hij een expositie heeft in Londen. Araki's werk is een subtiele mix van kunstvormen, bij elkaar gehouden door het medium fotografie. Als fanatiek fotograaf van mensen, bloemen en het urbane landschap kan ik wel wat met de plaatjes van Araki.
Enige overeenkomsten tussen delen van Araki's werk en het mijne waren tot dusverre natuurlijk onbedoeld en berustten geheel op het toeval; voor toekomstige analogieën geldt dat wellicht niet. Mocht er dus naakt opduiken op deze site, dan weet u hoe dat zo is gekomen.

17 oktober 2005 - Nominaties zijn goed voor het zelfvertrouwen, zo merkte ik vandaag. Mijn inzending voor de portfoliowedstrijd rond het gegeven 'geel' van Digital Outback Photography is door de voorronde gekomen!
Nu is het aan de bezoekers van Digital Outback een keuze te maken uit een selectie van dertig. Mijn foto staat wat lullig rechtsonder in het hoekje van de gallery page. Maar het is de enige met een mens erin, dus ik heb goede hoop op in elk geval een paar stemmen!

Uiteraard is uw steun van harte welkom. In alle bescheidenheid: stemt op mij!!! (Nb: de einddatum is inmiddels verstreken.)

13 oktober 2005 - Meer misère en ellende, mooi in beeld gebracht: 50 jaar World Press Photo (WPP).
De stelling dat een fotograaf z'n kans op een prestigieuze prijs aanzienlijk vergroot door regelmatig af te reizen naar een oorlogsgebied, wordt hier in elk geval onderbouwd: 21 van de 47 foto's in de eregallerij betreffen (burger)oorlogssituaties of de directe nasleep daarvan (zoals vluchtelingen en begrafenissen). Tel die ene geweldadige staatsgreep erbij op (Chili, '73) en je komt op een totaal van 22 winnende oorlogsfoto's.
De oorlogsjaren van de WPP zijn niet random verdeeld over de vijftig jaar tussen 1955 en 2005, maar geclusterd in de jaren zestig (zeven keer) en negentig (negen keer). De jaren zeventig zijn wat conflictluwer (met drie keer). In de jaren vijftig en de jaren tachtig waren er kennelijk helemaal geen botsingen die het fotograferen waard waren (met uitzondering van de massamoord op Palestijnse vluchtelingen in Sabra en Shatila in '82). Deze eeuw telde tot zover twee uit vier 'treffers'.
Nemen we de categorie van groepsmatige intermenselijke conflicten iets ruimer, dan gaan er nog een aantal prijzen naar foto's van demonstraties (zes, waarvan één racistische), een poging tot staatsgreep zonder geweld (Spanje, '81), een politieke aanslag met dodelijke afloop (Japan, '60) en het vrijlaten van een krijgsgevangene.
Totaal: 31 foto's van onenigheid op 47 prijswinnaars.
Andere categorieën waarmee wel iets te halen valt zijn natuurrampen (vijf keer), droogte en/of honger (drie keer), armoede (een keer), ziekte (één keer aids), een chemische ramp (Bhopal in '84), een bankoverval en vallende mensen (twee keer).
Met sport scoor je al sinds de vroege jaren van de WPP niet meer. Slechts twee keer won een sportfoto. Uiteraard ging het daarbij om sport waaraan iets haperde en wel een vallende motorrijder in '54 (zie ook de vorige alinea bij vallende mensen) en een verregende voetbalwedstrijd in '58.
Geheel afwezig zijn categorieën als kunst en wetenschap en uiteraard goed nieuws in het algemeen. De enige foto die, met het nodige oprekken van de definitie, zou kunnen worden bestempeld als 'goed nieuws', is die van de genoemde vrijlating, in 1956, van een krijgsgevangene uit de Tweede Wereldoorlog.

07 oktober 2005 - Op 25 en 29 september j.l. berichtte ik over een webforum waarin soldaten expliciet materiaal uitwisselen in die oude Hollywood-succescombi van sex en geweld - met een gezonde dosis humor van passend allooi, uiteraard. Het internet als gruwelgrabbelton.
Nickel van Duijvenboden maakte een geïllustreerd essay over gruwelijke beelden; online fotomagazine PhotoQ publiceerde het.
Bijkomstigheid: na het lezen van Van Duijvenbodens artikel kon ik min Top 10 van ranzige plekken op het internet uitbreiden naar een Droevig Dozijn.
Voor meer over dit onderwerp kunt u terecht op de Achterzijde van mijn site - klik op het wc'tje rechtsonder).
21 september 2005 - Edward Burtynsky is landschapsfotograaf. Zo scherp als Ansel Adams het natuurlijke landschap fotografeerde, documenteert Burtynsky hoe de mens het landschap misvormt. Al 25 jaar fotografeert hij landschappen met de indringendheid van oorlogsfotografie.
Vrolijk word je er niet van, een soort van fraai is het zeker! Het past wel bij een eerste herfstdag, zeg maar.
16 september 2005 - Toch een beetje een primeur voor wimdows.nl. Nou goed, eigenlijk komt de eer toe aan Photovillage, want deze camera-boer publiceerde - per ongeluk of expres, wie zal het zeggen - een foto van de komende digitale Leica, de D-lux 2. De D-lux is Leica's serie pocket-cameraatjes. De eerste D-lux was een Panasonic FX1 in een Bauhaus-jasje,

de nieuwe is een niet erg extreme makeover van de LX1, Panasonics camera met 16:9-formaat sensor.
Inmiddels is de foto weer verdwenen van de website van Photovillage. En van het Leica-forum! Een oplettend forumlid had 'm aldaar gepost, de moderator heeft 'm fluks verwijderd. En hij deed dat nog een keer nadat ik de foto opnieuw op het forum gezet had met de vraag waarom hij de eerste keer verdwenen was - overigens kreeg ik een beleefd mailtje met tekst en uitleg.
Dat Leica z'n forum graag op orde houdt, vind ik begrijpelijk en best. Maar de D-lux 2 is net even iets te mooi en hot om ongezien op mijn harde schijf te lummelen. Vandaar dat ik 'm hier met u deel.
Niet tegen Leica zeggen, hoor!

13 september 2005 - De Ricoh Caplio GR Digital, waarover ik een paar dagen geleden al berichtte, is officieel geïntroduceerd.
De GRD ondertreft de verwachtingen enigszins. Géén grote (APS) sensor, maar een heel gewone standaard 1/1.8 inch peuter. Niks Fuji Super-CCD, niks CMOS, niks Foveon X3. Gewoon CCD op minder dan postzegelformaat.
Maar kennelijk met een bats aan ruisonderdrukking, want Ricoh zegt dat ie tot iso1600 gaat. Dat zou heel mooi zijn! Maar 8 miljoen pixels op een klein sensortje wil nog weleens ruis geven. Boven de iso100 of hooguit 200 leveren compacts (met uitzondering van de Fuji F10) óf meer ruis dan Duitsland 3 vroeger via de antenne op het dak, óf zoveel onderdrukking van zulks dat de foto's gemaakt lijken door een laag vaseline op de lens (een ingebouwd David Hamilton-filter). Het wachten is op voorbeeldfoto's bij hogere iso's en recensies.
Verder zien camera en specs er best lekker uit. De GRD oogt als het soort gereedschap waarmee een ervaren fotograaf uit de voeten kan. Een primeur is dat er nu eens géén zoomlens op de GRD zit - de lens heeft een vaste brandpuntafstand van 28mm. Een klein tegenvallertje is dan weer dat ie net iets minder ruim in z'n diafragma's zit dan de geruchten wilden: niet f1,8 tot 22, maar f2,4 tot 11. Toch mogen de verwachtingen nog gespannen blijven. De lens op de analoge voorloper van de GRD had een goede reputatie en Ricoh lijkt van plan die hoog te houden. Mijn vermoeden is dat de GRD mooi plaatjes levert. (Ook als er eens een keer geen stopcontact in de buurt is, want een mooie feature van de GRD is dat hij het ook doet op twee retenstandaard AAA'tjes.)
Als u dus ergens vanaf eind oktober van ruim 500 euro af zou willen, hou 'm dan in elk geval in de gaten, de GRD.
08 september 2005 - Electronicaboer Sony heeft (nog) geen digitale spiegelreflexcamera's (d-slr) in de verkoop. Sony heeft beloofd begin volgend jaar, samen met Konica-Minolta, een 4/3"-camera met verwisselbare lenzen op de markt te brengen. Vandaag heeft Sony de bijl gezet in de markt voor spiegelreflexcamera's.
Maak kennis met de R1. Een compact met een zoomlens, niks bijzonders. Behalve dan dat er in de R1 een sensor zit van APS-formaat. Even groot als de sensor in het gros van de d-slr's. Daarmee is het uit met het gezeur (over ruis, gebrek aan hogere iso's en een overshot aan scherptediepte) dat de compactcamera tot op heden ten deel viel. Beeldkwaliteit is niet langer een reden om af te zien van de aanschaf van een compact.
Lenskwaliteit was dat toch al niet. Integendeel. Doorgaans zijn de lenzen op de duurste compactcamera's lichtsterker, veelzijdiger en goedkoper dan wat er zoal standaard geleverd wordt bij een instap-slr'etje. En hét grote voordeel van de compacts is dat de lens en de sensor geheel op elkaar zijn afgestemd, terwijl de pro-sumer slr'en het moeten doen met lenzen die eigenlijk zijn ontwikkeld voor volformaatsensoren of, erger nog, voor analoge media. Andere nadelen van d-slr'en: stof op de sensor doordat de lens eraf kan, het ontbreken van een mogelijkheid om de belichting vooraf te controleren en, vooral, de herrie van de spiegel.
Overigens wordt het met het verschijnen van de R1 ook waarschijnlijker dat de GRD, zoals Ricoh die op 13 september zal presenteren ook een (Sony) APS-formaat sensor zal bevatten. Sony mocht natuurlijk de primeur hebben in het zoom-segment; Ricoh zou weleens kunnen komen met de eerste APS-compact met een lens met een vaste brandpuntafstand (28mm).
Dat zou mooi zijn. Want ik heb het dan wel steeds over 'compact' camera's. Maar klein is de Sony zeker niet! Compact moet hier eerder worden geïnterpreteerd als 'uit één stuk en zonder klapperende spiegel'. Nog mooier zou het zijn als er nu ook nu ook snel een echt compact doosje van een camera op de markt kwam met een APS-sensor en een lichtsterke lens, met een leuk zoombereik voor straat- en reportagefotografie (zeg van 24 tot tegen de 100mm - om de doorsnede van de lens enigszins binnen de perken te houden).
Ik ben al aan het sparen.
29 augustus 2005 - Een leuke link voor u, ergens tussen kunst, kitsch en fijnmenchanica in.
CameraLeather is een site vol met de mooiste camera's ooit gebouwd met daaromheen onsmakelijk mooie lappies leer. Waarschijnlijk als een reactie op de opkomst van de digitale camera zijn de mechanische camera's uit de jaren zestig en zeventig momenteel weer erg populair. En met dit leer erom mogen ze dan te protserig zijn om ermee over straat te kunnen, de wet van Moore laat ze in elk geval onberoerd.
24 augustus 2005 - Als obsessief-compulsief fotograaf zie ik nog wel eens een photoblog, portfolio of andere online presentatievorm van mensen hun foto's. Nu zijn er daaronder natuurlijk heel wat van die sites waarop mensen integraal hun vakantiefoto's kwakken: niet aflatende reeksen van snapshots van vrienden en familie op of in het strand, de sneeuwhelling, de ruïne, de natuur, de auto of een van die talrijke andere decors van de modale moderne vakantie. Niks mis mee, maar uiteindelijk niet bedoeld voor het grote publiek en voor de buitenstaander hooguit sociologisch en antropologisch interessant.
Van een geheel andere orde, maar zeker zo talrijk inmiddels, zijn de sites waarop mensen hun artistieke aspiraties de ruimte geven. Deze uitlaatkleppen bevatten werk dat wel degelijk ook om psychologische redenen interessant is. Zo vertoeft deze categorie van fotografen ogenschijnlijk in geheel bewonersloze stedelijke of pitoreske omgevingen, danwel een macrokosmos in eigen huis of tuin. De enige plausibele verklaring die ik hiervoor kan bedenken, is dat alleen mensen met een chronisch-pathologische vorm van verlegenheid photobloggen. Waar je ook kijkt: geen mens te bekennen. Wel veel sporen van mensen (gebouwen, wegen, borden, teksten, gebruiksvoorwerpen, nu en dan een huisdier, enzovoort.). Maar geen levend exemplaar van homo sapiens (zelfportretten van de artiest niet meegerekend, uiteraard).
Probeer het zelf maar op de photoblog-randomizer. Klik tien keer op die link en tel hoe vaak je een mens aantreft op de geopende pagina. Zeker in minder dan de helft van de gevallen; niet onwaarschijnlijk dat je er zelfs geen enkele treft. Ruim zes miljard mensen en dan zo je best moeten doen om ernaast te fotograferen. Dat zal ook wel de aanleiding zijn voor al die onorthodoxe, artistieke uitsnedes en composities: het is de enige manier om er geen mensen op te krijgen. Ik vind het knap. Maar ook wat zorgelijk.
15 augustus 2005 - Zojuist weer twee series foto's afgeleverd bij Terra, het opinieblad van Natuur en Milieu. Het ging om tweemaal twee portretten van ridders (de ridders zitten 'in de lucht' de laatste tijd).
Het eerste dubbelportret betreft de Bomenridders, een netwerk in Amsterdam Oud-Zuid van mensen die zich inzetten voor de bomen in hun leefomgeving. Het tweede is er een van Rob Muntz en Paul Jan van de Wint die als de Milieuridders, in dienst van De Nieuwe Omroep (inmiddels alweer omgedoopt tot LLiNK), ten strijde trekken tegen het onrecht in milieu en natuur.
Na publicatie voeg ik de resultaten toe aan m'n portfolio op deze site.
02 augustus 2005 - In het Leica fotografieforum beweert iemand dat de site van Becky Carter het bewijst levert dat digitale fotografie "rubbish" is. Ik weet dat zo net nog niet. Het heeft wel wat, eigenlijk. Het werk roept in elk geval vragen op. Is 't hi-art of platte kitsch? Zijn ze dood of levend? Dat soort dingen. Becky heeft haar plaatsje tussen mijn favoriete fotolinks sowieso verdient.
31 juli 2005 - Fotolinks toegevoegd. De technische pagina van Digital Outback Photography bevat flink wat informatie waar u wat aan zou kunnen hebben. De photoblog-liefhebber moet even gaan kijken bij Photoblogs.org (ja, ik heb me ook aangemeld). Erg leuk is bijvoorbeeld hun photoblog-randomizer, die telkens naar een andere blog linkt.
25 juli 2005 - Hoeveel pixels heeft uw camera? Ik weet iemand die er meer heeft!

21 juli 2005 - De toekomst is compact! Het is weer die tijd van het jaar dat ik obsessief-compulsief nadenk over de ideale camera. De hoop is dat ik 'm binnenkort dan toch eindelijk zal kunnen aanschaffen! Oké, ijdele hoop. Maar het is wel zo dat alle grote camerafabrikanten klaar zijn voor een rondje nieuwe-modellen-introduceren. Afgaande op de zojuist aangekondigde LX1 van Panasonic, komt er wel wat moois aan!

Als het om de ideale camera gaat, is het wachten uiteraard op zoveel mogelijk sensor voor je geld en dus op een spiegelreflex van een van de grote merken.
Nou... Nee.
Is het u ooit opgevallen dat de lenzen van de grote compactcamera's lichtsterker zijn dan de lenzen van digitale spiegelreflexen? Dat komt doordat de lenzen op de spiegelreflexen relatief klein zijn voor de sensor erachter. Des te groter de sensor, des te groter moet namelijk ook de lens zijn. Maar des te groter de lens, des te meer glas, met alle nare gevolgen vandien voor het gewicht en de prijs. In de praktijk leidt dit ertoe dat er voor een grotere sensor vaak een lens geplakt wordt van relatief mindere kwaliteit. Het maken van voldoende grote lenzen voor de top-compactcamera's is veel goedkoper. Het gevolg is dat de lens/sensor-combinatie in een (grotere) compact (met een 2/3de inch chip) een beeldkwaliteit kan leveren die allesbehalve onderdoet voor die van een spiegelreflex. (Kijk hier voor meer info over sensoren en lenzen.)
Helaas heeft een kleine sensor ook kleine pixels. Bij kleinere pixels is de signaal/ruisverhouding slechter en dus produceren kleinere sensoren beelden met meer ruis. De winst van twee tot drie stops in lichtsterkte van de lenzen op de compactcamera's wordt zodoende te niet gedaan door een evengroot verlies aan bruikbare iso-waarden (de compacts gaan in het beste geval tot iso 400 de spiegelreflexen tot 1600 of 3200).
Maar zoals voor alle technologische beperkingen, geldt ook in dit geval dat het een kwestie van tijd is voor ze wordt overwon. Fujifilm, bijvoorbeeld, stopt op haar super-ccd sensoren extra pixels tussen de pixels. Hierdoor wordt het mogelijk dat de minieme sensor (1/1.8 inch) in de Fuji F10 tot iso 800 ruisarme foto's produceert. En Panasonic rust al haar camera's uit met beeldstabilisatie, waardoor je twee of drie stops meer speling hebt bij het fotograferen uit de hand. Neem een iets grotere (2/3 inch) super-ccd, zet er een lichtsterke lens voor (f2.0 of beter) en combineer dat met beeldstabilisatie... Het kan niet anders of er verschijnen binnen afzienbare tijd compactcamera's waarmee je ook onder slechte belichtingsomstandigheden schone, bruikbare foto's kunt maken. Daarmee zal het enige voordeel dat spiegelreflexen nu nog bieden, verdwenen zijn. Eens kijken wie er dan nog met zoveel kilo onbetaalbare apparatuur gaat lopen slepen.

Er zijn al fotografen die er niet op wachten. Zelf zal ik me bijvoorbeeld niet laten verleiden tot de aanschaf van, zeg, een Canon 350d. Het is ongetwijfeld een fantastische camera waarmee ik m'n werk prima zou kunnen doen. Maar ik hou van klein, licht, stil, onopvallend, veelzijdig en uit één stuk. En dus geef ik de voorkeur aan mijn Olympus C-8080 (en in verband met een gebroken voet en verminderde wendbaarheid zelfs weer aan m'n ouwe Leica Digilux 1). Zolang ik m'n afnemers niet hoor klagen...
En mocht u de fotograaf van het lokale sufferdje onvoldoende autoriteit vinden om deze argumentatie te ondersteunen, dan kan ik ik u verwijzen naar Magnum-fotograaf en prestigieus prijswinnaar Alex Majoli.
Met diverse Olympi C-5050, 5060 en 8080 om de nek reist Majoli de wereld rond en maakt aldoende de mooiste opnamen. In het begin keken de afnemers (NewsWeek, National Geographic) en de collega-fotojournalisten nog bedenkelijk, de kritiek verstomde bij het het zien van de afdrukken. Inmiddels grijpen meer profi's naar de compact, aldus Majoli.
Ik zie geen enkele reden waarom deze trend zich niet zou voortzetten.

Toen Leica in de jaren 20 van de vorige eeuw de eerste 35mm-fotocamera op de markt bracht, duurde het even voor fotografen er aan wilden: ze waren groot en lomp gewend en meenden dat het zo goed was. Eenmaal bekeerd, was er natuurlijk geen weg terug. Het wachten is op de compact die de huidige hegemonie van groot en lomp (sinds het verschijnen van de Leica zijn reportagecamera's alleen maar groter geworden!) doorbreekt.
Een mogelijke kandidaat is de Leica Digilux 3. De Digilux 2/Panasonic LC1 is een van de beste digitale compactcamera's die er momenteel voor (veel) geld te koop zijn, maar schiet op een aantal punten toch net te kort om de (fotojournalistieke) goegemeente de schellen van de ogen te doen vallen. Of er een D3/LC2 komt is onderwerp van speculatie in de foto-forums. Als ie er komt (in september?) heeft ie ongetwijfeld acht megapixel. Er zal een lichtsterke lens (van f2.0/f2.4 tot f11) opzitten met een bruikbaar maar niet al te groot bereik (van rond de 30mm tot net iets boven de 100 - 135 zou heel mooi zijn). Panasonic zal haar uiterste best doen de ruis te minimaliseren, maar verwacht nog steeds geen wonderen boven de iso 200; de beeldstabilisatie moet de rest doen. Leica zal er natuurlijk op toezien dat de kleur-, scherpte- en contrastafhandeling recht doen aan haar reputatie. De bediening zal weer net zo lekker-Leica zijn als die van de Digiluxen 1 en 2.
Verzuimd Leica, hou dan Fuji in de gaten. Als de super-ccd een maatje groeit (van 1/1.8 naar 2/3 inch) en de kans krijgt zich in een serieuze camera achter een toplens te nestelen, dan blijft er ook weinig meer te wensen over.
Een andere moglijkheid is dat de verrassing komt uit de hoek van het FourThirds-systeem. Dit is een samenwerkingsverband tussen onder andere Olympus, Panasonic, Fuji en Kodak dat uitgaat van een kleine sensor (van 4/3 inch, groter dan 2/3de inch, kleiner dan het APS-formaat van de meeste pro-sumer spiegelreflexen) en daarop aangepaste lenzen en bodies. (Nog een 4/3-link...)

Hoe dan ook is het momenteel een goede tijd om de aankoopbeslissing nog even uit te stellen. Is het niet omdat er zoveel nieuws zit aan te komen, doe het dan omdat de prijzen van de huidige acht megapixel top-compactcamera's (zoals de Olympus C-8080) de komende tijd flink gaan zullen dalen.

12 juli 2005 - De jongste editie van Dwars door de Buurt, het huis-aan-huisblad voor Amsterdam-Oost/Watergraafsmeer, bevat weer door mij gemaakte foto's.
Het gaat om één stadsgezicht en twee mensenportretten bij een artikel (van Cees de Boer) over de herinrichting van de Weesperzijdestrook. Op de site van de DddB heb ik ze nog niet kunnen vinden, vandaar dat ik ze hier ook publiceer. De foto's staan in zwart/wit in het krantje, op wimdows.nl ziet u natuurlijk ook de kleurenversies.
01 juli 2005 - Ondanks de breuk veel toch foto's gemaakt. De serie Foto's van de Dag loopt uiteraard onverdroten door - en geeft in elk geval een haarscherp beeld van mijn geografische reikwijdte of eigenlijk -krapte. Ook staan er, sinds vandaag, weer eens een paar nieuwe plaatjes in de stadsleven- en portrettenseries.
Vorige week donderdag heb ik zelfs nog een foto gemaakt voor Terra het blad van Natuur&Milieu. Met spalken en gips en al heb ik me naar Kasteel Groeneveld in Baarn laten transporteren om daar het Landschapslab vast te leggen. Hoe nozel deze actie was, weet ik niet. Maar er viel kennelijk wat te bewijzen.
11 juni 2005 - Naast mooie foto's, vind je op de website van landschapsfotograaf Ken Rockwell ook een een technische pagina met een paar interessante artikelen.
31 mei 2005 - Dit weekend was ik in Fontainebleau. Uiteraard heb ik wel foto's gemaakt, en ook die van de dag. Daar ik nog steeds geen handige en betaalbare manier weet om ze vanuit m'n tentje te publiceren, hebt u er even op moeten wachten, maar hier zijn ze dan: de foto's van 26 tot en met 31 mei...
23 mei 2005 - Oké, da's mooi, dan hoef ik het zelf niet te maken - lijkt me een verrekte hoop werk: Amsterdam in panorama's...
02 mei 2005 - Een beknopte reportage van koninginnedag 2005 toegevoegd.
09 april 2005 - Link toegevoegd aan het lijstje van mooie plaatjes van anderen op de fotografiepagina: de kinderportretten van Loretta Lux...
06 april 2005 - Voor wie de halo rond de zon boven Amsterdam gisteren gemist heeft: hij is te zien in mijn fotoserie van lucht- en landschappen...
03 maart 2005 - Ook zoveel sneeuw gehad? Hier een paar snapshots van een winters Amsterdam...
26 februari 2005 - Vroeg u het zich ook af bij het zien van de beelden van de aanstormende tsunami-golven, op de dag af twee maanden geleden: hebben de mensen achter de camera het overleefd? U weet het antwoord eigenlijk al: niet in alle gevallen.
John en Jackie Knill uit Vancouver fotografeerden die dag de oceaan - het water waarin ze zouden verdrinken. Anders dan film, worden geheugenkaartjes niet direct opgevreten door het zout. Zo kon het gebeuren dat Christian Pilet eerder deze maand een camera opraapte van een Thais strand, het geheugenkaartje in z'n palmtopje stak en deze foto's ontdekte...

04 februari 2005 - Welk een heugelijke dag: vandaag de presentexemplaren ontvangen van de Focus van deze maand, met daarin een kleine selectie uit m'n Foto van de Dag. Ben d'r blij mee!

31 januari 2005 - Net af: kleine reportage van de tweede HappyVPRO-movieclub (in Etna in Amsterdam)...
14 januari 2005 - Ter gelegenheid van kerst 2004 publiceerde het wijkorgaan voor Amsterdam-Oost, de Dwars door de Buurt, een serie kerstwensen van bewoners en bezoekers van de Transvaalbuurt (zoals opgetekend door Cees de Boer). Hier zijn de portretten die ik daarbij maakte...
06 januari 2005 - De eerste serie van het jaar: Beelden uit de Betuwe... Een mistige Betuwe tijdens de kerst om precies te zijn.
23 december 2004 - Even een vervolg op dat Oase-bericht van 8 december... Natuurlijk heb ik die avond meer dan twee foto's gemaakt. Gezellig knus en warm zo met de feestdagen is hier: een kleine fotoserie over de Oase in de Vrolikstraat... (Ze zijn wat groot uitgevallen - scherm zelf maar even aanpassen, svp.)
08 december 2004 - De Dwars door de Buurt weer foto's van me gepubliceerd. Bij een verhaal van Cees de Boer over een Oase in de Vrolikstraat.
30 november 2004 - Publicatiedatum van mijn werk bij FocusGallery... Dat het een mijlpaal moge blijken!
24 november 2004 - Foto's uit de Eiffel: een paar snapshots uit het bos rond de Kakushöle... Lang geleden dat ik in een besneeuwd bos was.
23 november 2004 - Sinds een week of anderhalf werk ik met een nieuwe camera, de Olympus C-8080. Het is dus niet te de Leica Digilux 2 geworden (want met €1800,-- twee keer te duur en toch te veel een camera voor opsnijders). Het is ook niet de Panasonic-evenknie van de D2 geworden. Ook al is de LC1 een stuk goedkoper (nog geen €1200,-- bij een aantal webwinkels), uiteindelijk levert ook deze camera te weinig waar voor z'n geld.
De beeldkwaliteit van beide camera's is ongetwijfeld prima, maar ze kunnen te weinig. Wie wil er nou 5 mp als 8 al de norm is? Wie wil er een 28-90 lens als er - even goede - 28-140'ers of zelfs 28-200'ers te hebben zijn? Voor de helft van de prijs!
Het is ook geen digitale spiegelreflex geworden. Net als vroeger bij de analoge camera's zal iedere fotograaf de afweging moeten maken tussen beeldformaat en omvang en gewicht van de apparatuur (nog afgezien van het sluitergeluidvraagstuk). Grote sensor betekent per definitie: enorme lenzen met het gewicht van een volle glasbak en bijpassend bakbeesten van camera's. Ik wil d'r niet mee slepen en ik vind het een aanfluiting om mensen die dingen in het gezicht te douwen, eerlijk gezegd.
Het is daarmee een 2/3de inch chip geworden, de grootste van de kleine sensoren. Het nadeel is dat je door de kleinere pixels meer ruis in je foto's ziet dan bij de de 4/3 of (bijna) volformaat chips van de spiegelreflexen, maar je hebt tenminste een redelijk compacte camera.
Wat mij betreft het grootste voordeel van een compact: je hebt maar één lens nodig! Volgens mij moet het zo lukken.

En is het wat? Nou lees de recencies op de bekende fotografiesites (een voorbeeld) er maar op na: een en al loftuitingen over de lens, de kleurverwerking, de resolutie en andere aspecten van de beeldkwaliteit, de ergonomie, de afwerking en noem maar op.

Na een paar weken gebruik kan ik dat alleen maar beamen. De 8080 overtroeft m'n 'ouwe' Leica Digilux 1 op alle fronten. De 8080 heeft twee keer zoveel pixels, een groter bereik (macro, groothoek én tele), is sneller en zo op het eerste gezicht ook robuster gebouwd, én je kunt er gewoon even een filter op schroeven van een gangbaar maatje. Wat me vooral opvalt, is hoeveel meer foto's er nu lukken! En dat terwijl ik nog nauwelijks bij goed weer heb kunnen fotograferen.
Voor webtoepassingen is de 8080 op 'superhoge' beeldkwaliteit ruime overkill. Voor de tijdschriften die ik ken, levert de camera ook voldoende kwaliteit - tot spreads aan toe. A3-posters zouden geen probleem moeten zijn. En ik vermoed dat de 8080 zelfs ambitieuzere fotografen goed zal weten bij te benen.
O, en de prijs: €691,-- bij een webwinkel in Hoofddorp. (Klik hier voor de actuele prijzen.) Hield ik mooi geld in de zak voor geheugen, een filter, een extra batterij en een tas - want zonder al die extra's kom je natuurlijk niet boven het stuur uit. Eerste indruk: wow! Karakterisering: een geloofwaardig stuk fotografisch gereedschap, en dat is het!

Klik hier voor de eerste reportage die ik met de camera maakte (van een indoor boulderwedstrijd in Trier)...

Een link naar de makers van de Olympus C-8080WZ.

begin november 2004 - zijn mijn foto's geaccepteerd voor de FocusGallery. Klik hier voor mijn pagina...
oktober 2004 - Zo. Vernissage van de expositie in galerie Gang, was leuk, m'n Hampi-boulderverhaal staat in de Limits, klimmen gaat goed, fotograferen ook. Alleen met de baan voor een dag of twee, drie in de week als financiële uitvalsbasis wil het nog maar niet lukken.
Potentiële opdracht- en werkgevers verwijs ik naar mijn leven&werken-pagina.

Vanaf 9 oktober 2004 hangen mijn foto's (samen met het werk van anderen) in galerie Gang in Amsterdam.
Het adres is Valentijnkade 55.
De expositie duurt tot eind december.

Jawel, het is mijn debuut. Toepasselijkerwijs is het - voor zover ik weet - de kleinste galerie van de stad. (Tenzij iemand z'n w.c. heeft ingericht als galerie moet dat welhaast zo zijn.)
Voor meer informatie over galerie Gang en over de expositie verwijs ik je naar de website van galeriehoudster en kunstenares Alexandera Drenth... (Hiernaast te zien met haar hond Cody.)

U komt toch ook?

(Ja, het werk is te koop, voor €99,95 per stuk - in lijst.)

 
Mijn foto's in Gang:
stationstunnel schaften voetjes
 
de gele vijf kampioenen paalrood
22 juli 2004 - Ergens in mei vertelde ik hier over de filmer van de Rietveldacademie die hier op de Dappermarkt de reigers aan het filmen was. Wel, het lijkt erop dat zijn film klaar is... De presentatie van Marktmeester heb ik gemist (was begin juli). Meer informatie over de film, vind je hier...
En natuurlijk zijn er op mijn dierenpagina een paar hele aardig reigers te zien.
19 juli 2004 - Nieuwe foto's uit Hampi! Natuurlijk had ik er veel meer moeten maken (maar de boog en de spanning enzo). Maar hier zijn dan toch wat portretten van klimmers en hun vrienden in Hampi...

juli 2004 - De fotografie vraagt m'n aandacht en gaat die de komende dagen ook volop krijgen. Op het programma staat voor meer dan een maand achterstallig onderhoud
Er komt met andere woorden flink wat materiaal bij de komende tijd.

Om te beginnen is hier de serie foto's die ik maakte bij Inter@ctief voor Dwars door de Buurt. Hier is het artikel bij de foto's, van de hand van Cees de Boer.
(Achtergrondinfo: Inter@ctief is een daklozenuitzendbureau in Amsterdam. Drie van deze foto's zijn gepubliceerd bij een artikel in Dwars door de Buurt, het 'wijkblaadje' van Oost-Watergraafsmeer.)

juni 2004 - De Digilux 2 kost nog altijd meer dan €1.800. Als ik niet al een D1 zou hebben, was ik misschien genoeg in de verleiding om mezelf arm te kopen; nu is die kans aanzienlijk kleiner. De D2 levert meer dan de D1, maar niet genoeg meer. Het lijkt er op dat Panasonic gaat meedoen aan het 4/3-systeem en in oktober van dit jaar (op de Photokina) zal komen met een sensor op dat formaat met ervoor een Leica-lens. Kijk, dat is meerwaarde!

Dat de D2 maar 5 megapixel heeft, is overigens niet een reden om de camera te laten staan. De 5mp die er zijn, zijn beter dan alles wat er momenteel aan 8mp te koop is in de 'kiekjescamerasector' waar de D2 deel van uitmaakt.
In forums en reviews lijkt men het eens te zijn: de sensor en de elektronica en software erachter houden de retescherpe lens op 100 iso aardig bij, daarboven wordt het minder. De beeldkwaliteit is in het beste geval erg goed, maar zodra de ruisonderdrukking mee zich ermee bemoeit, gaat het mis. Een van de reviewers conludeert dat Leica zich, na het gezeur over ruisproblemen bij de D1, in dit geval weer de fout is ingegaan door zich te neurotisch te fixeren op de onderdrukking ervan.
Bij het fotograferen zonder beeldcompressie en -nabewerking (in RAW-formaat) zijn de resultaten op de hogere iso-standen veel beter. Jammer genoeg is de D2 in RAW zo extreem traag dat er in de praktijk nauwelijks nog mee te werken valt bij onderwerpen die zich vlotter bewegen dan bergen, bomen en monumenen en zulks. Dan kan het ding ergonomisch uitmuntend zijn, als je minimaal vijf seconden moet wachten voor je weer een foto kunt maken, slaat de ergernis snel toe.

Consequentie: werk op 100 iso in het beste jpg-formaat en je maakt vlotjes - met wat oefening - prachtige foto's (tot minstens A3). Net als bij de D1. Alle andere toepassingen leiden tot dubieuze resultaten.

Evenknie - De Leica Digilux 2 heeft een eeneiige tweeling met een ander jasje: de Panasonic DMC-LC1. Deze camera heeft niet de poepsjieke uitstraling van de D2. Maar dat komt alleen door het logo, want de LC1 oogt functioneler en (daardoor) professioneler. De binnenkanten van de camera's zijn identiek (wat boze tongen ook mogen beweren).
Aan het eind van de balans rest eigenlijk alleen het verschil in aankoopbedrag: bijna 700 euro minder voor de LC1 (1178 versus 1885).
Duur logo!

mei 2004 - Foto's van zondag de twaalfde: Arjan m'n neef, z'n vriend Dave, Ajax landskampioen en een mooie bijrol voor Humberto Tan...

En de foto's blijven maar komen. De laatste weken zijn alle series weer een beetje uitgebreid (kijk in de kolom rechts op deze pagina).

Mooiste aanwinst bij de wallpapers is wel het vervolg op het paasei. Weer een foto van de dag van een ei, sterker nog het is hetzelfde ei, maar dan in gebroken toestand.

paasweekend 2004 - De foto van de dag van het paasei is te downloaden als Wimdows-wallpaper voor je desktop. Om af en toe lekker lang naar te staren.
Nog een wallpaper! Uit de oude doos (lees: van vorig jaar september): zomerdag in het Vondelpark.
Er wordt een film gemaakt over de reigers die zich, samen met meeuwen (waaronder kapmeeuwen), duiven en spreeuwen, op het Dapperplein dagelijks tegoed doen aan de achtergebleven visresten van de markt. Ze doen dat op alle markten van de stad, maar de Rietveldacademiestudent die de film maakt als examenwerkstuk - in juni of juli te zien in het Ketelhuis van de Westergasfabriek - koos voor deze exemplaren.
Een babbeltje met de filmer leidde onvermijdelijk tot een paar nieuwe foto's op de dierenpagina.

februari 2004 - De camera om mee gezien te worden de komende zomer: de Leica Digilux 2. De D2 belooft een bijzondere camera te worden. De vaste lens, met een zoomequivalent van 28 tot 90 mm en een lichtsterktebereik van 2,0 tot 2,4, is enorm groot voor een digitale compactcamera, en de (5 megapixel) sensor erachter wordt een 2/3 inch chip. De sensor is dus even groot (of eigenlijk klein) als die in de 8mp-camera's die momenteel op de markt zijn. Leica (Panasonic) koos voor minder, maar grotere, pixels, met de

bedoeling een 'schoner' signaal te genereren. Opmerkelijk is dat de bediening van de camera - net als vroeger - grotendeels in de lens zit. Er zijn stelringen voor diafragama, zoom en focus. De sluitertijd stel je in met een knop in de buurt van de ontspanknop, ook als vanouds eigenlijk.

Verder vind je op de achterkant van de D2 een lcd-scherm met alle functionaliteit die je van een digitale camera zou verwachten, in een inmiddels vertrouwde menustructuur. Bijzonder is dat de D2 geen ouderwetse zoeker meer heeft, maar een elektronische zoeker zoals je die ook vindt op videocamera's.

Over de prijs van de D2 wordt druk gespeculeerd. De schattingen lopen uiteen van 1600 to 2000 euri, met 1800 euri als meestgenoemde bedrag. Hoewel de D2 wel eens erg goed zou kunnen worden en zeker begerenswaardig is, vind ik dat toch behoorlijk duur. (Zeker als je beseft dat je voor minder geld tegenwoordig al een semi-professionele spiegelreflex in huis haalt...)

Begin april 2004 moet de tussentijdse conclusie zijn dat de D2 voor € 1849,-- te koop is, en dat het gebakkie dan misschien niet de geïncarneerde perfectie is (net als de D1: ruis boven de 100 iso), maar dat er wel erg mooie foto's uitkomen (in de juiste handen, natuurlijk - de mijne, natuurlijk!)

Eerste review van de LC1, de Panasonic versie van deze camera...
Meer over de Digilux 2 op de Leica-website...
Eerste opnamen met de D2 op het net (03/01/04)...
En de site waarop ze permanent te zien zijn...
Een review waarin het allemaal heel aardig op een rijtje wordt gezet...
De review van dpreview...

25 februari 2004 - De Foto van de Dag-serie is aangevuld met de dagen dat ik in India zat.
De complete serie van Indiase Foto's van de Dag (nu eens niet in omgekeerde chronologische volgorde) is ook beschikbaar.

Reizen naar verre oorden maakt geen fotograaf van je maar een toerist, ik weet het. Inspirerend was het wel!

november 2002 - Leica Digilux 1 aangeschaft...
De Leica Digilux 1. Verschenen in 2002, nu al een klassieker! Klik voor website.De Leica Digilux 1. Verschenen in 2002, nu al een klassieker! Klik voor website. Alle foto's op deze site (van vóór 19 november 2004) zijn gemaakt met een Leica Digilux 1.
(Half november 2004 ben ik grotendeels overgestapt op een Olympus C-8080WZ.)