De pagina over mijn leven & werken

01 oktober 2007 - Voor wie het zelf nog niet gezien had: de Foto van de Dag is weer helemaal bij, inclusief een week aan de Costa de Alhazar. Niks bijzonders. Even weg om het even weg zijn. Wel een primeur: Lara's eerste vliegreis! Meer foto's volgen; van het gezin zowel als van derden.

04 maart 2007 - Vijf dagen oud is ze nu, de kleine Lara, en ze maakt het uitstekend. Vriendin Liz heeft zich in die tijd ontpopt tot een ware prinses Mamalia met maatje-kampioenscup.
02 maart 2007 - Vandaag ben ik naar het stadsdeelkantoor geweest. Om de geboorte van

mijn dochter aan te geven. Lara Madelief van Gelderen is afgelopen dinsdagmiddag (op 27 februari) geboren om zes over half zes in de middag.
Kinderen en huisdieren zijn de belangrijkste onderwerpen in de foto's van de digitale generatie. Dagelijks worden er miljoenen kiekjes gemaakt van dierbaren van de eigen en bevriende diersoorten. Hier bij ons gaat dat al niet anders natuurlijk.
Uiteraard loop ik wat achter met het updaten van de Foto van de Dag, maar wees ervan overtuigd dat ze er wel degelijk zijn, die foto's. Nu de hectiek van de eerste dagen wat aan het luwen is, heb ik er ook weer wat meer tijd voor, dus ze komen er aan die Lara-kiekjes!

Enjoy!

02 december 2006 - Het is inmiddels schrijnend duidelijk dat ik weinig tijd heb voor mijn website. Her en der slingeren dode links, de interface mag wel weer eens bijgeschaafd en - afgezien natuurlijk van de foto van de dag - ontbeert het ten zeerste aan nieuw inhoud, copy, content!
Gelukkig zijn de oorzaken voor mijn verzaken de moeite waard: goede relatie, leuk werk, samenwonen, kind op komst. Dat ik het vrijgezellenleven al enige tijd achter me heb gelaten, zal de vaste fotokijker ongetwijfeld zijn opgevallen, want de huiselijkheid ligt er soms dik bovenop. Het werk wordt hooguit zichtbaar in af en toe een foto van de dag van het Gebouw voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Maar het is een toffe baan bij het Nieuwe Lagerhuis van de VARA - en als het aan mij ligt, blijft dit werk me afhouden van andere bezigheden. Zoals daar zijn de, toch al niet zeer rendabele, wetenschapsblog. Vooralsnog kan ik daaraan even geen substantiële bijdrage leveren.
En dan ga ik nu maar weer eens met dozen zeulen...

17 augustus 2006 - Het bloggen zat me even tot daar, eerlijk gezegd. Hier bloggen, op wetenschap.blog. nl bloggen - dag in dag uit stukkies schrijven. En heel de wereld was inmiddels aan het bloggen, dus waar deed ik het nog voor? Het was tijd voor een langdurige vakantie van het bloggen.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En ik zie inmiddels weer overal dingen die ik wil doorsluizen naar u, de bezoeker.
Zo las ik zojuist een mooi snijdend stukje commentaar van Greg Palast over hoe Osama zijn zin kreeg. Een aantal opmerkingen van Palast zijn dusdanig raak, dat ik u graag doorverwijs.

21 mei 2006 - Het is goed te zien dat u wimdows.nl ook blijft (her)bezoeken als er niet regelmatig nieuwe berichten verschijnen. Kennelijk komt u dus voor de foto's en dat doet me deugt!
De oorzaak achter het afnemend aantal nieuwe toevoegingen ligt deels in m'n werk aan de wetenschapsblog. Een leuk project waarvan ik me, na twee maanden, toch ernstig begin af te vragen of het ooit zoden aan de dijk gaat zetten. Financieel levert het niks op, dus ik hoop eigenlijk dat m'n schrijfstijl en aanpak in de kijkert lopen bij potentiële werk- of opdrachtgevers.
Voor het overige valt mijn verminderde inzet voor het tekstuele gedeelte van deze site geheel te wijten aan zeer knusse relatie - ik heb eerlijk wel wat beters te doen dan html'en! Maar wees gerust, ik zal u niet helemaal in de steek laten.
Welke vorm dat precies gaat krijgen, weet ik nog niet. De komende zomer heb ik in elk geval een en ander in te halen. Vorig jaar heb ik van 18 juni tot 11 augustus op de bank gezeten met de linkerpoot in het gips. Dit jaar wilde ik die periode graag anders doorbrengen! Ook dit betekent dat ik niet veel tijd zal hebben voor geblog in de ruimte.
Zoals altijd zullen de foto's blijven komen. Naar ik hoop met heel veel klimmen, zomer, zon, feesten en wat dies meer zij. Naar buiten kijkend zou je het nu nog niet zeggen, maar het wordt een toppertje van een zomer dit jaar, wat ik u brom!
Blijven kijken, dus!
30 april 2006 - Vaste bezoekers is het waarschijnlijk al opgevallen: de popup-reclame is verdwenen. Helaas heb ik daarvoor mijn teller bij WebStats4U (voorheen NedStat) op non-actief moeten zetten. De nieuwe, reclameloze teller is van StatCounter.
De eerlijkheid gebied mij nu ook op te biechten dat de teller onderaan deze pagina sinds een paar dagen unique visitors turft in plaats van de page loads. Met andere woorden: er klopt sowieso niet zo heel veel van. Maar ach, het zijn ook maar getalletjes.
Voor zo lang het duurt, is die reclame in elk geval weg!
26 april 2006 - Af en toe voer ik mezelf in in Google, om te zien of ik het al gemaakt heb.
De stand van zaken is dat de zoekterm "wim van gelderen" op google.nl per vanochtend 474 hits oplevert. En de eerste vier daarvan, dat ben ik!
Maar verderop in de lijst tref ik ook genoeg interessante pagina's.
Zo is er het artikel uit 2004 waarin ik commissaris van de koningin in Zeeland blijk te zijn. Dat wist ik helemaal niet. Een nadere feitencheck bevestigt mijn vermoeden: dat ben ik ook helemaal niet. De Cee van de Kaa in Zeeland is Wim van Gelder, zonder de 'en' aan het eind. Da's nog eens eindredactie!
Wat de kunst betreft: de fotograaf, dat ben ik wel, maar de vormgever (van die tafel en stoel hier links)
dat ben ik dan weer niet. In de sport vindt u mij ook. De klimmer dat ben ik, zoveel staat vast. En ik weet vrijwel zeker dat de voetballer mijn gelijknamige neef is. Wie de tennisser, de autosporter en de judoka zijn, dat weet ik niet. Maar ik moet toch eens gaan kijken op het naar mij genoemde judotoernooi!
Hoewel ik ooit lesgaf aan de UvA, en dus ook educatief actief was, ben ik niet de aan een scholengemeenschap in Arnhem verbonden docent. Wel leuk te zien dat mijn naamgenoot ook al zo goed in de pul valt bij zijn studenten. En tenslotte, wist ik al wel dat ik overal verstand van heb - anders deed ik die wetenschapsblog niet - maar dat ik ook thuis was in de asbest, dat is nieuw voor me. En wie deze medische Wim van Gelderen precies is, weet ik niet - dat hij nog leeft lijkt me uitgesloten. Dood ben ik dus ook al minstens één keer.
Je leert jezelf wel kennen met Google!
18 april 2006 - Hoogste tijd voor een schriftelijk teken van leven. De stroom foto's laat natuurlijk niet af, maar de frequentie van nieuwe blogberichten wel.
Dat komt door de wetenschapsblog die ik momenteel maak: als je al twee of drie berichten per dag zit te knutselen voor de ene site, dan lijdt de andere daar onder. Weest u vooral niet ongerust, want Wimdows gaat voort in de vaart der volkeren. Deze week heb ik mijzelf ook het domein wimdows.eu aangeschaft - voor die paar tientjes per jaar zou ik wel gek zijn het niet te doen!

Ten slotte was ik nog vergeten te vermelden dat ik een nieuwe fotoklus aan m'n c.v. heb kunnen toevoegen. Het ging om een verslag van de start van de Cuba-campagne van Pax Christi.

16 maart 2006 - Ik ben u weer eens een excuus schuldig. Wederom namens een leverancier van diensten. Eerst was daar Chello dat, door gebrekkige service als provider, maakte dat grote delen van de site niet bereikbaar waren. Nu is het webstats4U dat mij en u het leven zuur maakt met ongevraagde reclame. Dat u het weet: zelf hou ik er dus helemaal niets aan over, aan die popups. (He, alweer een bericht over iets waarmee ik niks verdien!)
Destijds, toen ik nieuwsgierig werd naar wie mijn site dan wel bezocht en mij aanmeldde bij Nedstat, waren er alleen dat stukje script en dat icoontje met dat grafiekje die ik in mijn homepage moest opnemen. Ik nam aan dat de dienst werd gefinancierd middels mijn kliks op de Nedstat-pagina en de verkoop van de vergaarde data. Een over-en-weer waarmee ik wel kon leven.
Toen ik de afgelopen maanden ineens geplaagd werd door popups, dacht ik eerst aan een of andere besmetting. Het zou niet de eerste keer zijn. Al snel verplaatste mijn argwaan zich echter richting de statistiekenboer, die onlangs van naam en kennelijk van beleid was veranderd. Nedstat werd webstats4U, dataminen op de achtergrond werd hinderlijk venten.
Het is weliswaar een interessante evolutie, dat samengaan van viruskarakteristieken en spy- en spamware-elementen met de levering van diensten. Maar u zult begrijpen dat ik dit niet veel langer zal tolereren. Gisteren heb ik mij aangemeld voor een account bij het reclamevrije Google Analytics. Zodra dat rond is, gaat die rommel er af. Boycotten die patjepeeërs! Tot die tijd graag uw geduld, want je raakt er wel aan gehecht aan die info over je bezoekers.

(Voetnoot voor taalmensen: 'patjepeeërs' leverde in Google 346 hits op, het enkelvoud 355 (de voor de hand liggende foute spellingen leverden respectievelijk 119 en 84 hits op - dat moet goed zijn voor een hoge notering op de lijst van bestaande Nederlandse woorden met het kleinste aantal Google-resultaten.)

10 maart 2006 - De laatste weken heb ik mij gestort op een nieuw project op een andere website. Daardoor krijgt het tekstuele gedeelte van wimdows.nl even iets minder aandacht. Maar zodra ik routine heb in dat andere project, mag u hier weer meer bijdragen verwachten. De nieuwe site is nog niet in de lucht, maar zodra dat te gebeuren staat, krijgt u er alles over te horen. Voor nu laat ik het erbij dat het iets van doen heeft met een van mijn liefhebberijen, de wetenschap.
De foto's blijven natuurlijk gewoon komen. (Al moet ik daarbij direct mijn excuses aanbieden voor het prutweer van de laatste dagen; fotografisch floreer ik daar niet bij.) Op het moment levert de kiekjesmakerij mij weliswaar, om wijlen mijn oma te citeren, geen rooie rotcent op. Dat wil nog niet zeggen dat ik niet stug blijf volhouden!
30 januari 2006 - Vandaag gaat wimdows.nl z'n vierde seizoen in. Anders gezegd: dit is de derde verjaardag van deze site. Drie jaar onafgebroken op het net en ruim duizend Foto's van de Dag, dat is toch meer dan ik had durven hopen van dit project. Het enige wat deze inspanning me niet heeft opgeleverd, is (vast) werk en inkomen. Maar wie weet wat de komende twee jaar gaan brengen...
Een mooie gelegenheid om de bezoekers - en dan vooral degenen die regelmatig aanwaaien - eens hartelijk te bedanken. Uiteindelijk bevindt een site zonder bezoekers zich in dat wazige schemergebied waar je ook één hand die klapt, een vallende boom in een verlaten bos en Schrödingers arme kat treft.
Om nou het ineenstorten van mijn golffunctie aan u te attribueren, dat gaat me te ver. Maar u heeft wel degelijk een stem - zij het een gesimuleerde, in mijn hoofd - in het dagelijkse proces van het kiezen van mijn Foto van die Dag. En het zou toch niet hetzelfde zijn zonder u.
Dus blijf kijken!
11 januari 2006 - Met de jetlag nog in de benen heb ik vandaag de foto's veilig gesteld die ik meebracht van een maandje in Mexico en twee dagen in New York. Trekt u zich niks aan van de duistere foto die ik op de dag van thuiskomst maakte in het grauwe Nederland; wat er aan zit te komen is kleurrijk en zomers. Vanaf later vandaag wordt het warm tot zeer warm op deze site!
Eerst nog even wat slapen... En gelukkig nieuwjaar nog.
20 november 2005 - Daar is ie dan: de 1000ste Foto van de Dag! Met een feestelijk ballonetje zelfs. En om dit heugelijke feit te vieren, heb ik de site in een nieuw jasje gestoken. Af is het nieuwe ontwerp natuurlijk nog niet (zo hapert de slideshow van de foto van de dag nog aan alle kanten en zit de voorgenomen kalender er nog niet in), maar ik ben nog niet uitgefröbeld en u kunt de komende tijd meer aanpassingen en toevoegingen verwachten.
Blijf kijken!
14 november 2005 - Het oogt misschien wat stil op wimdows.nl. Maar dat is schijn. De afgelopen week heb ik hard gewerkt aan een nieuwe interface voor de site. Het huidige gezicht heeft zich ontwikkeld uit de allereerste opzet van wimdows.nl. En na bijna drie jaar en bijna duizend Foto's van de Dag wordt het tijd voor een frisse blik. Bovendien barst een en ander inmiddels uit z'n voegen en is een herindeling hoognodig.
Naar ik hoop is de verbouwing in minder dan een week afgerond. Aanstaande zaterdagnacht publiceer ik de Foto van de Dag nummer 1.000, en dat lijkt me een mooie gelegenheid om de nieuwe vormgeving te presenteren.
Blijf kijken, dus!
30 september 2005 - Het is u misschien opgevallen dat deze site of althans delen daarvan slecht bereikbaar waren de afgelopen week. Geheel en uitsluitend namens Chello/UPC buig ik daarvoor het hoofd zeer diep en bied ik de allernederigste excuses aan. Aan het begin van de week lag de verbinding hier in de buurt er bijna twee dagen lang geheel uit; aan het eind van de week hebben ze - zonder bericht - nieuwe dns-adressen toegewezen. Lees: men heeft in arren moede de hele boel dan maar gereset.
Enfin, bij de provider lijkt de zaak weer aan elkaar te hangen en ik heb even een zoek-en- vervang gedaan over de hele site. Volgens mij werkt alles daarmee weer als vanouds.
Zoals altijd: plezier ermee!
31 augustus 2005 - Vanaf vandaag bevat deze site een RSS-feed. Dit is een test! Volgens mij werkt het al redelijk, maar ik maak me sterk dat het nog even zal duren voor het helemaal gladjes draait. Gaarne uw geduld.
Naschrift van begin oktober: voorzover ik kan overzien, werkt een en ander heel behoorlijk. Het enig wat nog niet lijkt te lukken, is het autodetectiegedeelte. Tips zijn uiteraard van harte welkom.
11 augustus 2005 - Het gips is er af! Vier weken eerder dan verwacht. Net op tijd voor het nieuwe boulderhok in Centraal! O, happy day!
01 augustus 2005 - De laatste dagen weer flink gesleuteld aan het 'smoel' van deze geheel zelfgemaakte site. Nee, dat moet ik nuanceren...
De logo's, de layout, alle tekst en vrijwel alle foto's heb ik zelf gemaakt. De iconen zijn deels van mezelf, deels gejat. (Het klimmertje dank ik bijvoorbeeld aan een Duitse site, waarvan ik het adres allang ben vergeten.) Het grootste deel van de html-code is zelfgeschreven of geleend van het net; de java-code is voor het grootste deel ontwikkeld door anderen of gegenereerd door software, en hooguit hier en daar bewerkt door mij.
Al zal ik ooit een keer stoppen met het bijhouden van deze site, af zal wimdows.nl nooit zijn. Naar ik hoop krijgt een en ander nog ampele gelegenheid zich, met mij en de tijden, verder te ontwikkelen.
U bent uiteraard van harte welkom om deze evolutie te blijven volgen!
01 juli 2005 - Klopt, ben even stil geweest, ja. Geschrokken van het vallen en 'de poot breken'? Mogelijk. Ik maak er in elk geval weinig door mee. Op en neer krukken naar het park of naar de supermarkt (het beroemdste Albert Heijn-filiaal van het land en dus toch ook niet geheel zonder risico) is al een enerverende onderneming.
Misschien is het ook op wimdows.nl een beetje komkommertijd...

09 mei 2005 - Als u dit leest, kunt u weer bij mijn site, en is het database-server-probleem (vermoed ik) bij mijn domeinnaam-provider weer opgelost. Als Chello de zooi niet zoek maakt of m'n verbinding vernachelt, dan gaat het wel mis bij de DomeinBank, zo lijkt het.
Mijn excuses voor het ongemak.

De verknipte files zijn inmiddels geplakt, middels een zelfgeschreven BASIC-programmaatje. Mocht iemand een simpel stukje software nodig hebben om bestanden mee aan elkaar te lassen...
De schade blijkt beperkt tot het verlies van de originelen van de foto's die ik maakte tussen half december van vorig jaar en eind januari van dit jaar. Jammer, maar ik maak wel nieuwe!

29 april 2005 - Ruim twee weken lang geen nieuw bericht toegevoegd. Eerste oorzaak: een gecrashte harde schijf en het verlies van duizenden foto's. Inmiddels weer teruggevonden; maar helaas zijn door het recoveren ruim 4.000 jpg's gesplitst in een file van 4kb met daarin de header, en een file met de eigenlijke foto. Het weer zichtbaar maken van de files was veel werk, het aan elkaar plakken van de gespleten files wil maar niet lukken. Als iemand een oplossing weet...

Beter nieuws, en ook een oorzaak van de uitblijvende berichten, was een verse foto-opdracht: voor Staatsbosbeheer dit keer. Aldoende heb ik vandaag een item kunnen toevoegen aan de lijst met eigen publicaties op de persoonlijke pagina: de nieuwe Terra (van Natuur en Millieu). De link naar de (interne) Veranderkrant (van Staatsbosbeheer) volgt later.

26 maart 2005 - Eigenlijk is er geen ontkomen aan: de logboekachtige structuur van deze site. In dat kader zal ik voortaan alle zaken van enig belang hier op de hoofdpagina melden, om ze een maand of twee later te verplaatsen naar de onderwerpspagina's (te bereiken via die icoontjes links) over klimmen, fotografie, muziek, wetenschap, nieuws en media, de achterzijde van het net, of de pagina over mijn leven en werken.
21 maart 2005 - Vaste bezoekers zal zijn opgevallen dat de site er de afgelopen weken ietsje anders is gaan uitzien. Gaandeweg heb ik een heleboel kleine veranderingen aangebracht die, hoe onopvallend ze stuk voor stuk ook waren, al met al een behoorlijke verbouwing hebben opgeleverd. Klaar is het natuurlijk nooit (nu word het tijd dat ik iets doe aan de secundaire pagina's, bijvoorbeeld).
Maar ik ben blij met het strakkere gezicht voor het komende seizoen! Plezier!
16 maart 2005 - Een heuglijke dag! En niet alleen vanwege het mooie voorjaarsweer. Vandaag m'n eerste echte betaalde fotografie-opdracht gekregen. Dat er nog vele mogen volgen...
De primeur gaat naar Terra, het nieuwe blad (eerste jaargang) van de Stichting Natuur & Milieu.
U hoort hier ongetwijfeld meer over.
05 februari 2005 - Toen Focus-redacteur Robert Theunissen mij vroeg of ik telefonisch geïnterviewd wilde worden danwel een zelfgeschreven tekst wilde aanleveren, koos ik voor dat laatste.
Omdat ik er aardig wat werk in heb gestoken en de tekst uiteraard te lang was voor integrale publicatie - maar ook voor de mensen die geen Focus in huis hebben - is hier het volledige 'interview'...
02 januari 2005 - De jaarwisseling was weer dusdanig, dat een dag herstellen vereist was. Toch ben ik in staat om een ieder voor de tweede maal in het bestaan van deze site een voorspoedig nieuwjaar te wensen!
En voor wie 'm gemist heeft, is hier m'n nieuwjaarskaart met tekst en hier zonder de tekst.
31 augustus 2004 - Voor wie van mijlpalen houdt: vandaag de 10.000ste bezoeker mogen verwelkomen op de site. (Volgens NedStat moet het deze geweest zijn: "31 August 14:12 Tiscali, Netherlands, The".)
Nee, dit zijn geen unieke bezoekers, helaas. Maar toch!
augustus 2004 - Veel gewerkt als eindredacteur deze zomer. Het is goed om in de oefening te blijven.

juni 2004 - Dit is nog steeds geen weblog! Nog nooit in mij leven hield ik een dagboek bij, en ik koester ook niet de wens daarmee te beginnen. De foto's zijn geen 'greep uit mijn leven'; ik maak geen kiekjes. En als er iets is wat ik niet behoef, dan is het een aanplakzuil voor halfbakken en/of misleide, maar altoos krom verwoorde opinies.
Deze site is en blijft in eerste instantie een excuus voor m'n foto's en daarnaast een visitekaartje voor m'n werkzaamheden als (eind)redacteur en populair-wetenschappelijk stukkiesschrijver.

Wie de laatste tijd is opgevallen dat er per saldo wat minder foto's zijn toegevoegd aan de site is opmerkzaam geweest. Ik wil dat verontschuldigen met een verwijzing naar mijn uitdijende c.v. en een link naar een recent artikel.

april 2004 - Voorlopig kan het wel weer met de interface. Er wordt nog gesleuteld aan de slide shows voor de foto's en nog wat van die dingetjes, maar de kans dat een en ander de geest geeft is vanaf nu weer wat kleiner.
Aangezien ik momenteel vooral pogingen doe om mezelf te vestigen als freelance redacteur, schrijver en fotograaf stop ik wat meer tijd in het persoonlijke deel van de site - in m'n doopceel, zogezegd.
Op de wetenschapspagina had ik al mijn afstudeerwerk in de psychologische methodenleer gepubliceerd. Binnenkort volgen: de columns die ik ooit schreef voor de Spiegeloog, hét blad voor de Amsterdamse psychologiestudent en de populair wetenschappelijke artikelen die ik in het nabije verleden schreef.
En er komen natuurlijk meer foto's uit India!
maart 2004 - Op de wetenschapspagina ben ik aan het experimenteren met (zeer beknopte) boekvermeldingen. Op de fotografiepagina zijn vanaf vandaag Windows-achtergronden (wallpapers) te downloaden.
Momenteel ben ik wat aan het klungelen met de interface - zoals je wellicht al was opgevallen. Mocht er dus wat haperen de komende tijd dan ligt het niet aan uw toestel. Do not adjust your set!

24 februari 2004 - Terug uit India... Weer thuis. Wat moet een mens ervan zeggen?
De foto's volgen...

eind januari 2004 - Ben even naar India. Tot binnenkort...
08 januari 2004 - De zoekmachines weten me steeds beter te vinden. En niet langer alleen via ranzige links als 'parkeerplaatsenseks' op de Achterzijde van deze site (staat dat er echt? eens kijken of dat de verbouwing overleeft...)

eerste aantekening 2004 - De site gaat binnenkort op een laag pitje. Vervolgens gaat de hele zaak op de virtuele schop!

Over een maand of anderhalf bestaat wimdows.nl zo ongeveer een jaar.
In die tijd is een ding duidelijk geworden: vooralsnog is dit een fotosite. (En hoe dan ook is dat een raar woord: 'fotosite'.) Niet toevallig is het ook zo ongeveer een jaar dat ik nu werk met een Digilux 1. En ik ben nog lang niet klaar met fotograferen.

Ik zal proberen regelmatig teken van leven te geven - fotografisch als het even kan.

laatste aantekening 2003 - Eindelijk: ik heb hits via externe links - zoekmachines (ilse.nl en vindex.nl). Had al een tijd niet meer gekeken bij NedStat. Enigszins heugelijk toch wel.
Helaas op de zoekterm 'bukkake'. Zo'n pornolink in m'n top-10 van ranzige sites.
Ik moet toch eens wat anders verzinnen. Maar ja, als ik dadelijk zo'n dure nieuwe digitale Leica wil kunnen aanschaffen, dan mag die fotografie wel eens wat gaan opbrengen. Dan kan ik alle hits gebruiken die ik krijg.